CHP'li Başarır'dan PM toplantısı açıklaması: Hiç kimse hiç kimseye ültimatom vermedi

CHP'li Başarır'dan PM toplantısı açıklaması: Hiç kimse hiç kimseye ültimatom vermedi
Pazar günü yapılan CHP PM ile ilgili soruyu yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Birçok öneri geldi. Tüzüğümüzden, programımızdan, ülkenin geleceğine dair, yoksullukla, Meclis’in çalışmasıyla ilgili, yazın yapacağımız eylemlerle ilgili geldi ama hiç kimse hiç kimseye ültimatom vermedi" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Lozan Antlaşması’nın 100. yılı olduğunu hatırlatan Başarır, "Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş siyasal bir zaferdir" dedi.

Meclis’te bu güne dair bir tören olmadığını söyleyen Başarır, "Oysa biz arkadaşlarımızla Lozan’ın, yani 24 Temmuz’un resmi bayram ve tatil ilan edilmesi için kanun teklifi vermiştik. Olmaz. Lozan, bu ülkenin kazanmış olduğu en önemli siyasi kazanımlardan biridir" diye konuştu.

"Basın Bayramında 38 gazeteci cezaevinde"

Bugün ayrıca Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü olduğunu anımsatan Başarır, "38 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde. Bunlardan biri de Merdan Yanardağ. Üç ay sonrasını duruşma günü verildi. Basından intikam almak için, muhalif gazetecilerden intikam almak için böyle ibretlik bir duruşma günü verilip yargılama yapılıyor. Yılın ilk yedi ayında gazeteciler 364 kez hâkim karşısına çıktı. İktidar gibi düşünmediği için gazeteciler cezalandırılıyor. Hayır, bu kabul edilemez. Basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke içerisinde, 165. Sıradayız. Bu Türkiye’nin utanç belgesidir. Özgür basın; cesurca yazabilen, eleştirebilen basın. Bir şekilde bize yakın olduğu düşünebilen gazeteciler de bizi eleştirebiliyor, bu bize değer katıyor. Bu bize bir kalite katıyor. İktidarın da artık böyle düşünmesi gerektiğini, gazetecilere kelepçe vurmamasını bir kez daha önemle söylüyoruz" dedi.

"Öğrencilerin barınma sorunun çözmeyi dert eden bir iktidar yok"

Üniversite öğrencilerinin barınma sorununa da değinen Başarır, şöyle konuştu: "Üç öğrenci bir araya gelip ev tutabiliyordu. Şu anda imkânsız. Özel yurt fiyatları? 20 bin lira ile 30 bin lira arası. Bugün Türkiye’de bu fiyatları verebilecek aile yüzde 10’larda. Yani eylül ayından itibaren çocuklarımız sokakta kalacak. Peki bunun önlemi alındı mı? Hayır. Geçen sene de böyleydi, daha önceki sene de böyleydi. Yani yurt yapan, evlatlarının, öğrencilerinin barınma sorununu çözmeyi dert eden bir iktidar maalesef ki yok. Ama bu sene bunu çok çok daha sıkıntılı ve ailelerin mağduriyetini hep beraber yaşayacağız."

"Beyefendinin seçimde kullandığı parayı bugün 85 milyon ödüyor"

CHP'li Başarır, ÖTV'ye yapılan zamlara da tepki gösterdi:

"Doğal gazın ÖTV’sine gelen zam yüzde 224. Benzinin ÖTV’sine gelen zam yüzde 98. Motorinin ÖTV’sine gelen zam yüzde 243. Şimdi biri bana bunu açıklayabilir mi? 14 Mayıs’tan bugüne benzine yüzde 71, mazota yüzde 81 zam geldi. Bu gece benzine 2 lira daha zam geliyor. Mersin’de bir kamyon limon yüklüyor. Maalesef ki taşıma maliyeti limondan daha fazla para tutuyor. Bunu deprem yüzünden yaptık dediler. Peki torba yasayla toplanan para, 1 trilyon 900 milyar lira. Bunun ne kadarını veriyoruz depremzedelere? 527 milyarını. Geri kalan para? İşte beyefendinin seçimde kullandığı parayı bugün 85 milyon ödemek zorunda kalıyor. Bu utanç meselesi bir durum.

"Beyefendi ‘asrın dayanışmasına’ katılmıyor"

"‘Asrın dayanışması’ dedi beyefendi. Nedense hep biz dayanışıyoruz? Emekli dayanışması, çiftçi dayanışması, öğrenci, memur… Hep bu insanlar dayanışmak zorunda. Peki beyefendi uçaklarından, korumalarından, arabalarından, saraylarından, personellerinden vazgeçiyor mu? Hayır. Beyefendi ‘asrın dayanışmasına’ katılmıyor. Kim katılıyor? Ezilen kesim katılıyor."

MTV AYM'ye taşınıyor

Motorlu taşıtlara yapılan zammı bugün Anayasa Mahkemesi'ne götürecekleri bilgisini aktaran Başarır, "Umarım Anayasa’nın 73. Maddesi dahil olmak üzere vergi hukuku ilkelerini Anayasa Mahkemesi göz önünde bulundurur. Milyonlarca insanın cebine haksız olarak uzatılan o eli çeker. Anayasa Mahkemesi’ne bu konuda güveniyoruz" dedi.

"Bunları satacaksa hep beraber direneceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez turuna işaret ederek, yapılan anlaşmaları soran Başarır, "Şimdi neyi satacaklar? Kamu bankalarını mı? Arazilerimizi mi? Neyin karşılığında, nasıl bir anlaşama yapılmış, nelere imza atılmış, nasıl bir yatırım yapılmış ve neleri satacaklar biz bunu öğrenmek istiyoruz. İzmir Alsancak Limanı, Haydarpaşa Limanı… Bunlar konuşuluyor. Gerçekten bunlar için gitmişse, özelleştirme adı altında bunları satacaksa buna hep beraber direneceğiz" dedi.

CHP PM toplantısı: Hiç kimse hiç kimseye ültimatom vermedi

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başarır, dün yapılan CHP PM konusundaki bir soruya şöyle yanıt verdi:

"Parti Meclisimizde alınan kararların bir kısmı salt çoğunlukla bir kısmı 3’te 2’yle alınıyor. Neden bu oranları vermişiz? Bir kısmı evet diyecek bir kısmı hayır diyecek. 31 kişi evet vermişse 29 kişi hayır vermişse bu bölünme değil tam aksine demokrasinin, fikir özgürlüğünün tartışıldığı PM’yi anlatıyor. Eğer 60 tane evet ya da 60 tane hayır çıkarsa bence bir sorun vardır. Gayet güzel tüm arkadaşlarımız fikirlerini söyledi, Genel Başkanımız bunlara cevap verdi. Çok verimli bir gündü bence 13 saat sürdü… Tansiyon yüksek değildi. Hatta gayet esprilerle, sohbet tarzında geçti. Birçok öneri geldi. Tüzüğümüzden, programımızdan, ülkenin geleceğine dair, yoksullukla, Meclis’in çalışmasıyla ilgili, yazın yapacağımız eylemlerle ilgili geldi ama hiç kimse hiç kimseye ültimatom vermedi.”

Başarır, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın’ın MYK toplantılarına alınmayacağı iddiasının sorulması üzerine de “Böyle bir şey konuşulmadı, PM toplantısında. Bu konuda benim de bir bilgim yok. Gökhan Bey’e bu durumu sorsanız daha iyi olur. Bizim Tüzüğümüz, Grup İç Yönetmeliğimiz belli. Ona göre yönetilen bir partiyiz. Benim bir bilgim olmadığı için cevap vermem doğru olmaz” dedi. (ANKA)

Politika