CHP'li Bulut: İşten çıkarılan 2 kişiden 1’i hem maaşsız hem işsiz

CHP'li Bulut: İşten çıkarılan 2 kişiden 1’i hem maaşsız hem işsiz
CHP Milletvekili Bulut, “İşsizlik maaşına başvurma şartları ağır olduğu için işten çıkarılanların sayısı çok daha fazla. İşsizlik Fonu, işsizler hariç her şey için kullanıldığı için işçiye bir şey kalmıyor. İşini kaybeden her 2 kişiden 1’i hem maaşsız hem de işsiz” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, bu yılın ilk 7 ayında işinden çıkarıldığı için işsizlik maaşına başvuran 1 milyon 103 bin kişiden ancak yarısına işsizlik ödeneği bağlandığını belirtti.

Bulut, bu yılın ocak-temmuz döneminde toplam 1 milyon 103 bin kişinin işinden çıkarıldığı için işsizlik ödeneği alabilmek amacıyla İş-Kur’a başvuruda bulunduğunu söyledi. Bulut, işsizlik ödeneğine başvuran sadece 504 bin 25 işsizin başvurusunun kabul edildiğini, işsiz kalanların yüzde 50’sinin işsizlik sigortasından yararlanamadığını kaydetti.

CHP’li Bulut, “Çalışanların brüt ücreti üzerinden işçiden yüzde 1, işverenden yüzde 2 oranında kesinti yapılarak oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanma koşulları ağır olduğu için işsiz kalan emekçiler yararlanamıyor. Resmi işsiz sayısının 3 milyon 291 bini bulduğu ülkemizde, bu yıl işini kaybeden her 2 kişiden 1’i hem maaşsız hem de işsiz kaldı” dedi.

"Amacından saptırıldı"

İşsiz kalanlara maaş ödemesi için kurulan İşsizlik Sigorta Fonu’nun, 2008 yılında bir yasa değişikliği ile amacından saptırıldığını hatırlatan Bulut, şöyle devam etti:

“İktidar yıllar içinde emekçinin parasını har vurup harman savurdu. İşsizlik maaşı sadece işsizlerin yüzünü güldürmedi. İşsizlik Sigorta Fonu, Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) kaynak aktarımından istihdam teşvik ve desteklerine, COVİD salgınından Soma’daki işçilerin işverence ödenmeyen ücretlerine, karayollarından teşvike kadar her iş için kullanıldı. İşsiz kalanlar ise aileleriyle birlikte kaderine terk edildi. İşsizlik maaşına başvuru şartları emekçilerin yararlanacağı şekilde değiştirilmelidir.”

Bulut’un açıklamasına göre, son 10 yılda işsizlik ödeneğine başvuru sayıları şöyle:

tablo.png

(Kısa Dalga)

Gündem