CHP'li Çakırözer: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eski bürokratlarının tamamı TCDD'ye yönetici atandı"

CHP'li Çakırözer: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eski bürokratlarının tamamı TCDD'ye yönetici atandı"
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "Devlet demiryolları gibi köklü bir kurum, iktidarın arka bahçesi haline geldi. Tren facialarının yaşanmaması için liyakatsiz atamalara son verilmeli" dedi.




CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, iktidarın İstanbul seçimlerini kaybetmesi sonucunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde görev verilmeyen bürokratların tamamının Devlet Demiryolları’na yönetici olarak atandığını belirterek“Devlet Demiryolları gibi köklü bir kurum iktidarın arka bahçesi haline geldi” dedi.

Çakırözer, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Devlet Demiryolları ülkemizin en köklü kurumlarından biri. Ama bir süredir neredeyse iktidarın arka bahçesi haline gelmiş durumda. İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinden sonra seçimi kaybeden iktidar partisi oradaki bürokratların tamamını Devlet Demiryolları'na yönetici olarak atadı. Oysa Devlet Demiryolları'nda bir kurum kültürü, bir çalışma kültürü vardı. Şimdi bu kurum kültürü tamamen yok olmuş durumda. Bununla da yetinilmedi. Şu anda Devlet Demiyolları’nın genel müdüründen tutun da daire başkanlarına kadar tüm yöneticiler İBB’den transfer edildi. Devlet Demiryolları’nın kendi yöneticileri bir kenara atıldı."

Bir kişi için makam oluşturuldu

Çakırözer, kamu hukukunda örneği olmayan bir uygulamayla isme göre, kişi için makam oluşturulduğunu belirterek şunları söyledi:

"Örneği görülmemiş bir hukuksuzluk yapıldı ve isme göre makam oluşturuldu. Yani şu anda devlet yönetiminde hukuken mümkün olmayan bir şekilde yönetim kurulu kararıyla bir daire başkanlığı oluşturuldu ve muhtemelen daha önceden söz verilen birine bir başkanlık verildi. Bunun kamu hukukunda örneği yok."

Faciaların yaşanmaması için bu tür atamalara son verilmeli

Geçmişte yaşanan Pamukova, Çorlu, Ankara gibi tren facialarına dikkat çeken Çakırözer; bu gibi faciaların yaşanmaması adına liyakatsiz atamalara son verilmesi gerektiği şöyle anlattı:

"Devlet Demiryolları’ndaki partizanca atamalar, liyakatsiz atamalar kurumun kötü yönetilmesine neden oluyor. Bu durum bizi kaygılandırıyor. Çünkü yakın geçmişimizde Pamukova’da, Çorlu’da, Ankara’da yaşanan tren faciaları var. Bu facialarda hayatını kaybeden yüzlerce yurttaşımız var. Devlet Demiryolları bu kötü yönetimin elinde olduğu sürece ve Devlet Demiryolları yönetimi liyakatle, demiryollarında yetişmeyle, deneyimle değil de 'İBB’de işsiz kalan bürokratlarımıza koltuk bulalım' derdiyle oluşturulduğu sürece maalesef biz kaygılanıyoruz. Önümüzde yeni Çorlu faciaları, Pamukova faciaları, Ankara faciaları gibi tren kazaları olmaması için bu tür liyakatsiz yönetimden vazgeçilmesi lazım. Demiryollarını demir yolcuları yönetmeli. Demiryollarının partizanca atamalarla bir partinin arka bahçesi, çiftliği gibi bir konuma getirilmesine karşıyız. Bunun ülkemize çok büyük zararları olur, yeni tren faciaları yaşanabilir. O yüzden demiryollarımız liyakatsiz ellerden kurtarılmalıdır."

(ANKA)






Gündem