CHP’li Demir TÜİK önünde: Makyajın bu kadarına pes

CHP’li Demir TÜİK önünde: Makyajın bu kadarına pes
CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, TÜİK binası önüne giderek, TÜİK'in enflasyonu hesaplamak için esas aldığı fiyat listesine tepki gösterdi.

Kısa Dalga - CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, TÜİK binasının önünde TÜİK'in enflasyon hesabında kullandığı listeye ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamasına ilişkin videoyu sosyal medya hesabından paylaşan Demir, şunları kaydetti:

"Şu anda tam da meşhur TÜİK binasının önündeyim. Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyonu hesaplamak için baz aldığı fiyat listesini görünce şok geçirdim. Bu kadar da olmaz artık. Bu fiyat tablosuna göre, uzman doktor muayene ücreti 34 TL fakat eczaneye gidip bir kutu aspirin almak istediğinizde bir kutu aspirinin fiyatı yalnızca 81 TL. Makyajlı enflasyon rakamlarına bakınca aklımızla resmen alay ediyorlar. Bir kutu aspirinin fiyatı 81 TL ama uzman doktor muayene ücreti ise 34 TL. Bu bile rakamların ne kadar çarpıtıldığının bir kanıtıdır. Makyajın bu kadarına da pes."

Ne olmuştu?

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında TÜİK'in açıklamayı durdurduğu, enflasyon hesabında kullandığı madde fiyatlarını açıkladı. Aktaş, "Her ne kadar TÜİK Nisan 2022’de son kez açıkladığı madde fiyatlarına artık haber bültenlerinde yer vermiyorsa da arşivler sağ olsun! O veriler bir yerlerde duruyor" dedi ve şunları kaydetti:

"Tablo için tüketimde önemli payı bulunan 100 kalem mal ve hizmet seçtim. Bunların Nisan 2022’de TÜİK tarafından ilan edilen ve Haziran 2024’te dikkate alınan fiyatlarına yer veriyorum. Geçen ayki fiyatlar bazı kalemlerde TÜİK’in enflasyon hesabındaki fiyatlara göre artı-eksi en fazla yüzde 10 oynayabilir.

Örneğin tabloda ekmek fiyatı olarak yer alan 35 lira, kilogram fiyatına işaret ediyor. Cep telefonu görüşme ücreti aylık kullanım bedelini, özel okul ücretleri yıllık tutarı gösteriyor. Gizlemekte haklılarmış; doktor muayenesi 34 lira, kira 6 bin lira, yurt ücreti 457 lira!

Tabloda yer verdiğim 100 kalem arasında öyle fiyatlar var ki, insan gerçekten inanamıyor. TÜİK bu fiyatlara bir açıklama, bir gerekçe getiriyor, getirmeye çalışıyor ama yine de bu fiyatlar inanılmaz!"

(Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi