CHP'li Karabıyık: Türkiye'de 3 milyon çocuk kronik yetersiz besleniyor

CHP'li Karabıyık: Türkiye'de 3 milyon çocuk kronik yetersiz besleniyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık'ın açıklamasına göre, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon çocuk kronik yetersiz besleniyor, 14.8 milyon nüfus yeterli gıda tüketemiyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, yoksulluğun, çocukların kaliteli gıdaya erişimini engellediğine dikkat çekti.

Yazılı açıklama yapan Karabıyık, yetersiz beslenen çocukların sağlıklı gelişimini sürdüremediğine dikkat çekti.

"Nüfusun yarısı açlıkla mücadele ediyor"

Türk-İş'in araştırmasına göre, açlık sınırının 8 bin 130 lira, yoksulluk sınırının ise 26 bin 481 lira olduğunu hatırlatan Karabıyık, "Milyonlarca vatandaşımız açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Asgari ücretin 8 bin 500 TL’ye çıkarılması ‘müjdesinin’ ardından raflarda görülen artış ise milyonlarca asgari ücretliyi, emekçiyi, emekliyi açlık sınırının altında bir hayata mahkûm ediyor. Bu tablo, nüfusumuzun neredeyse yarısının açlıkla mücadele ettiğini gösteriyor" dedi.

Bu kriz ortamında çocukların erken yaşta yoksulluk döngüsüne girdiğini ifade eden Karabıyık, "Milyonlarca dar gelirli aile, çocuklarına evde de sağlıklı beslenme imkanı sağlayamıyor. Okullarda ücretsiz olarak bir öğün yemek ve su verilmesi ihtiyacını ve önemini burada bir kez daha vurgulamak istiyorum" dedi.

"Nüfusun 14.8 milyonu yeterli gıda tüketemiyor"

Eğitim-Sen Antalya Şubesi'nin bu ay yaptığı bir araştırmaya göre öğrencilerin yarısının kantinden yiyecek alamadığını aktaran Karabıyık, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı tarafından hazırlanan ve Haziran ayında güncellenen Dünya Yoksulluk Haritası’na göre ise Türkiye’de nüfusun 14.8 milyonunun yeterli gıda tüketemediğini ve her ay onbinlerce vatandaşın bu listeye eklendiğini kaydetti.

Karabayık, şu bilgileri aktardı:

"Türkiye’de 5 yaş altı çocukların yüzde 1.7’si yani yaklaşık 1 milyona yakın çocuk akut yetersiz beslenme yaşıyor, yani çocuklar ihtiyaç duydukları besinleri alamadığı için gelişemiyor. Çünkü uzmanlara göre, çocuklarımız yeni dokuların yapımı için gereken iyi kalitede protein, vitamin ve mineralleri alamıyor. Yaklaşık 3 milyon çocuk ise kronik yetersiz beslenme yaşıyor.

"Aile hekimleri tarafından yapılan bir araştırma ise yoksulluğun çocukların sağlığı üzerindeki etkisini kanıtlar nitelikte. 1049 çocuk ile yapılan bir araştırmaya göre, çocukların dörtte biri çok düşük kilolu, lise öğrencilerinin yüzde 13,2’si beslenme eksikliği nedeniyle olması gereken kilonun altında. Bu oran ilkokulda yüzde 14,9’a, ortaokulda ise yüzde 19,8’e yükseliyor.

"Çocuklarda kansızlık görülme sıklığı ise ilkokula gidenlerde yüzde 87, ortaokula gidenlerde yüzde 74,2, liseye gidenlerde ise yüzde 64,2. Yani beslenme yetersizliği önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor; aynı zamanda çocukların öğrenme ve başarısı üzerinde de olumsuz etki yaratıyor.

"Çocuklarımız ailelerinin itildiği yoksulluk nedeniyle sağlıklarını yitiriyor. Ülkemizde yoksul fertlerin yaklaşık yüzde 45’ini çocuklar oluşturuyor ve ne yazık ki Türkiye'de çalışan çocukların, çalışma nedenlerinin başında yoksulluk geliyor. Bugün Türkiye’de neredeyse 250 bin çocuk, istihdamda olduğu için eğitimine devam edemiyor. Bu gerçek acilen görülmeli ve çocuklarımızın sağlıkla büyüyeceği bir ortam yaratılmalıdır." (ANKA)

CHP'li Karabıyık: Türkiye'de 3 milyon çocuk kronik yetersiz besleniyor

Gündem