CHP'li Özgür Özel: Gezi Davası'nda darbecisiniz diyen hakimin eşi darbe yapan cemaatin üyesi

CHP'li Özgür Özel: Gezi Davası'nda darbecisiniz diyen hakimin eşi darbe yapan cemaatin üyesi
Bakırköy Kadın Cezaevi'ne giden CHP'li Özgür Özel, "Dün ‘siz darbecisiniz’ kararını veren hakimin eşi, 15 Temmuz darbesini yapan cemaatin bir mensubu; itirafçı oluyor, 160 tane de isim veriyor” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Gezi Davası’nda verdiği mahkumiyet kararı sonrası Bakırköy Kadın Cezaevi'ne konulan Mücella Yapıcı, Mine Özerden ve Çiğdem Mater Utku'yu ziyaret etti.

Ziyaret sonrası cezaevi önünde açıklama yapan Özel, "Geçmişte de Cezaevi Komisyonu’nda görev yapmış birisi olarak, geçmişten gelen geleneğin devam ettiğini ve Bakırköy Cezaevi’ndeki personelin tutuklulara davranışlarının son derece olumlu olduğunu, bu konuda herhangi bir şikayet aktarılmadığını gördüm" dedi.

'YAPICI 'ŞAŞKINLIK İÇİNDEYİM' DEDİ'

Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden ile ayrı ayrı görüştüğünü belirten Özel, şöyle konuştu:

"Elbette kendilerinin ilk günler olmasından dolayı birtakım talepleri var, o talepleri cezaevi yönetimine illettik. Yapıcı ile yaptığım görüşmede kendisi, ‘Şaşkınlık içindeyim’ dedi. İlk olarak ve en çarpıcı olarak söylediği bu.

72 yaşında olduğunu, bir mimar olarak ömrü boyunca çalıştığını, kendisinin hali hazırda bir kiralık evde oturduğunu, geçmişte yaptığı bazı görevlerin, örneğin belediyelerde planlama müdürlüklerindeki görevlerin çok kritik görevler olduğunu, oralarda dürüstlüğün, maddi meselelere tamah etmemenin çok önemli olduğunu, hayatı boyunca bu sınavlardan olumlu geçmiş olarak kendini addettiğini ve bundan gurur duyduğunu; dün, ‘Benim yaşıma gelince inşallah siz de çocuklarınızın yüzüne benim gibi bakabilecek durumda olursunuz’ diye mahkemeye de hatırlattığını söyledi. ‘Ben Gezi’nin finansörü olarak söyleniyorum, bir tek mülküm yok’ dedi.

Özellikle de Kavala’nın kendilerine emir verdiğiyle ilgili iddiaya şunu söylüyor; ’26 yıldır Kavala ile sokakta bile karşılaşmadım, karşılaşsam konuşurdum, bir tane telefon görüşmesi dahi yapmadım, Kavala bana nasıl emir, talimat vermiş, Gezi’yi planlamış ve onun söyledikleriyle bunu yapıyor olabilirim, önce birisi bunu açıklasın’ dedi. Gezi ruhunun kendilerini ayakta tuttuğunu söylüyorlar. Bu durumda dışarıya söyledikleri bir tek şey var; ‘Hiç merak etmeyin, dimdik ayaktayız, nasıl dimdik girdiysek dimdik de buradan çıkarız’ diye ifade ediyorlar.

MATER: BUNU BANA NASIL YAKIŞTIRIYORLAR?

Sayın Çiğdem Mater dedi ki; ‘Beni kaçma şüphesi ile yakalayıp getirdiler, buraya koydular. Ben Hamburg’ta bir film işi almıştım, ben aldığımda mahkeme yoktu, 2021’in Mayıs’ında mahkeme başladı. Dilekçe verdik, 2022’nin şubatında iş biter ve martın başında gelir. Aynen söylediğim gibi şubatın sonunda buraya geldim, zaten dışarıdaydım. Karar duruşması için söz verdiğim tarihte geldim. Bana cezayı verdiler, ‘Tutuklu kalacaksın, çünkü sen kaçarsın’ diyorlar. Kaçmışken kendim geldim ve bunu dilekçeme yazdığım halde geldim, bunu bana nasıl yakıştırıyorlar’. Gerçekten ben de kendisine bir şey söylemedim, son derece moralliydi.

ÖZERDEN: HUKUKA DAVET ETMEK ÇOK ÖNEMLİ

Sayın Mine Özerden ile de görüştük. O, ‘Eninde sonunda çıkacağız, hukuk işleyecek. Dün hukukun işlememesi önemli değil ama bu ülkeyi hukuka davet etmek çok önemli. Savunmalarımızın okunması yeter, bütün meseleye açıklık getirecek şekilde. Ben, benim savunmamı okuyacak bir AK Partilinin bize hak vermemesini ihtimal dahilinde görmüyorum’ dedi.

Özgür Özel, sözlerine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kendilerine yönelik tepkisine dikkat çekerek başladı. "Ey Bekir Bozdağ, ‘Ben bu mahkemeyi tanımıyorum, kararlarına saygı duymuyorum’ diyen Recep Tayyip Erdoğan dururken biz mi müdahale ediyoruz. Mahkemeler görüşülmeden önce o mahkemelerin hakimlerini değiştiren sizler dururken biz mi müdahale ediyoruz" diyen Bozdağ şöyle devam etti:

'AKP TEŞKİLATINDAN YARGI TEŞKİLATINA DEVŞİRİLDİ'

"Son olarak, buradan çok önemli bir bilgiyi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Özellikle FETÖ ile mücadele konusunda çok konuşan AK Partili milletvekillerine, yöneticilere, AK Parti’ye yakın gazetecilere bu bilgiyi verelim bakalım. Dün mahkemede AKP’den aday adayı olduğu söylenen hakimin durumu kesinleşti. Kendisi 3 yıl öncesine kadar AK Parti üyesi bir avukattı, AK Parti teşkilatından yargı teşkilatına devşirildi.

Peki bu kişinin eşi? Samsun Bafra’da hemşireydi. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra hakimin eşi tutuklandı, 3 ay süreyle hapishanede yattı. Beraat etmedi, suçunu kabul etti. Fethullahçı örgütlenmeden olduğunu kabul etti ve Samsun Bafra’da 160 kişinin ismini vererek itirafçı oldu. İtirafçı olduğu için şartlı olarak da tahliye oldu. Dün ‘siz darbecisiniz’ kararını veren hakimin evli olduğu eşi, 15 Temmuz darbesinin yapan cemaatin bir mensubu; bunu kabul ediyor, itirafçı oluyor, 160 tane de isim veriyor. Bu kişiye Osman Kavala’yı, Mücella Yapıcı’yı, bütün arkadaşlarımızı yargılatıp ‘darbe’ kararı verdirdiniz. Bu da Türkiye’nin siyasi, hukuk tarihine geçecek karar bir lekedir. Elinizde itirafçı olarak tuttuğunuz, adeta elinizde tutsak olmuş birisine bizim arkadaşlarımızı yargılatıp onları tutsak ettiniz, yazıklar olsun, bu unutulmaz."

'BU YARGILAMAYI İLK FETÖ BAŞLATILMIŞTI'

‘Yargıya müdahale’ diyen Bekir Bozdağ’ın buna bir açıklık getirilmesi lazım. Derhal kamuoyundan özür dilenmeli, bu heyet değişmeli, yapılan itirazlar karara bağlanmalı ve İstinafta bu kararlar görüşülerek bütün tutukluların tutuksuz kalması sağlanmalıdır. Zaten bu yargılamayı ilk FETÖ başlatılmıştı ama sonuçlandıran hakimin eşinin FETÖ itirafçısı olduğu kayıtlardayken bu vakitten sonra artık tuz kokmuştur, yapacak hiçbir şey yoktur." (ANKA)

Gündem