CHP'li Özkan, Kısa Dalga'ya konuştu: Demokrasiye karşı suçun hesabı başka bir şeye benzemez. Kimse aklından bile geçirmesin…

CHP'li Özkan, Kısa Dalga'ya konuştu: Demokrasiye karşı suçun hesabı başka bir şeye benzemez. Kimse aklından bile geçirmesin…
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimlerle ilgili15 Temmuz açıklamasının “akıl dışı” olarak değerlendirdi, “Milleti tehdit etmek düşkünlüktür” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, seçime 2 gün kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarla gündeme gelen “seçime müdahale” ve “darbe” tartışmaları ile ilgili olarak sert konuştu.

Kısa Dalga Genel Yayın Yönetmeni Kemal Göktaş’ın sorularını yanıtlayan Özkan, Cumhurbaşkanı’nın 15 Temmuz açıklamasının “akıl dışı” olduğunu belirterek, “Milleti tehdit etmek düşkünlüktür” dedi. Özkan’ın açıklamaları şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti eşkiyaya pabuç bırakmaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerle ilgili mesajında "Gerektiğinde 15 Temmuz gecesi olduğu gibi, hayatımız pahasına istiklâl ve istikbalimize sahip çıkarız" sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Akıl dışı bir açıklama. Sonuç itibariyle Cumhurbaşkanlığı makamına da demokrasiye de yakışmayan bir tutum. Cumhurbaşkanı bu sözlerine açıklık getirmek zorunda. O da İçişleri Bakanı gibi demokrasiyi, seçim sonuçlarını bir darbe olarak mı algılıyor? Aynı kafanın devamı ise artık bu kabul edilebilir bir şey değil. Cumhurbaşkanı buna açıklık getirmelidir. Milletin verdiği makamı milleti tehdit için kullanamaz. Milleti tehdit etmek ancak düşkünlüktür…

Bütün bu açıklamalar ve bazı gelişmeler toplumda seçim gecesine ilişkin bir tedirginlik yaratmış durumda. Eskiden beri tartışılan ‘seçimi kaybetseler de gitmezler’ endişesi büyüyor. Siz böyle bir ihtimal görüyor musunuz?

Hayır görmüyorum. Türkiye, 1946’dan beri çok partili bir siyasal yaşamı olan, Osmanlı’dan beri oy alışkanlığı olan bir ülke. Gelen geliyor, giden gidiyor. Kimse demokrasiye böyle alçakça bir saldırı düzenleyemez. Buna haddi de yoktur, buna gücü de yetmez.

Türkiye Cumhuriyeti, demokrasisini, vatandaşın sandıkta ortaya çıkan iradesini korumak kollamak konusunda eşkiyaya pabuç bırakmaz.

Demokrasiye karşı suçun hesabı başka bir şeye benzemez

Devletin bazı kurumlarında seçim gecesine ilişkin tartışmalı bazı etkinlikler olduğu anlaşılıyor. TRT, Anadolu Ajansı, güvenlik kuvvetleri…Bunları neye bağlıyorsunuz?

Hepsini yakından takip ediyoruz. Turkcell ve TRT’de personelin bazı yerlere girişlerini yasaklamışlar. TRT’de kozmlik oda ile ilgili bir çalışma yürütülüyor ve bazı şeyleri imha ettikleri yönünde bilgiler geliyor. Biz bunları takip ederek bütün bilgileri toplumla paylaşıyoruz.

Buradan bir kez daha sizin aracılığınızla uyarmak istiyorum: Kim demokrasiye kastederse, kim demokrasiye karşı bir harekete girerse millet vicdanında, Türkiye Cumhuriyeti devletinin, hukuk, güvenlik her türlü birimi karşısında hesap vermek zorunda kalacaktır. Bu hesap, yani demokrasiye karşı suçun hesabı başka bir şeye benzemez. Kimse demokrasiye karşı suç işlemeyi aklından bile geçirmesin…

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Rusya’yı uyaran açıklaması çok tartışıldı. Rusya seçimlere nasıl müdahale ediyor?

Sayın genel başkan bu konudaki araştırmalarına uzunca bir süredir devam ediyor. Rusya’nın, iktidarı hem ekonomik hem siyasi olarak desteklediği biliniyor.

Rusya ile Erdoğan ekonomik ve siyasi olarak birlikte yürüyor. Rus hackerlar sürecin içine dahil oldular. Deep fake videolarla seçime müdahale ediyorlar. Bize çok önemli bilgiler ulaştı.

Birileri demokrasiye kastetmeye kalkarsa karşısına çıkarız

Muharrem İnce’ye yönelik kaset komplosunun arkasında da Rusya olabilir mi?

Olabilir de olmayabilir de… Siyaseti yönlendirmek için alçakça yöntemlere başvurabiliyorlar.

Benim takip ettiğim kadarıyla o hesabı eskiden, GATA’da görevli cüppeli bir doktor vardı meşhur, onun kullandığı ortaya çıktı. Ama şu yaptı, bu yaptı diye kesin bir bulgumuz yok.

FETÖ’nün de çeşitli yöntemlerle seçime müdahale ettiği anlaşılıyor…

FETÖ de var. Alçakça oyunlarıyla, iftiralarla FETÖ zaten bu işin içinde aylardır. Onlar mı öteki gruplar mı diye baktığımız zaman ikisi de yapıyor. Çok çirkin, karanlık mücadele yöntemini reddediyoruz.

Seçim gecesi için Kemal Kılıçdaroğlu’nun hem sokağa çıkılmaması hem de sandıklara sahip çıkılması yönünde çağrıları oldu…

14’ünde sandıkların başındayız, asla sandıkları terk etmiyoruz. Biz kazandığımızda, bu herkesin, bütün vatandaşların kazancı olacaktır, orada bir heyecan olur. Bu seçimin kaybedeni olmadığı için kutlamaları hep beraber daha sonra yapma konusunda görüş birliği içindeyiz.

Biz sandık güvenliği konusunda kendimizden eminiz, olumsuz hiçbir şeye izin vermeyiz. Olumsuzluk olduğunda da bunu toplumla paylaşırız, birileri demokrasiye kastetmeye kalkarsa onların karşısına çıkarız. Hukuk yoluyla çıkarız, toplumla paylaşarak çıkarız...

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce’nin Millet İttifakı’nın herhangi bir etkinliğine ya da mitingine katılması söz konusu olacak mı?

Bu konularda bilgi sahibi değilim…

İnce’nin adaylıktan çekilirken Kılıçdaroğlu’na destek çağrısında bulunmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kendi takdiridir.

Politika