CHP'li Purçu: Yapı kayıt belgesi verilen 3 milyon yapı için yıkım kararı alındı

CHP'li Purçu: Yapı kayıt belgesi verilen 3 milyon yapı için yıkım kararı alındı
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, T 2018 yılında çıkarılan "İmar Barışı" ile yapı kayıt belgesi verilen yaklaşık 3 milyon yapı için yıkım kararı alındığını söyledi. Purçu, "Yıkım kararı alıp idari para cezaları yazmaya başladılar. AKP hükümeti eliyle vatandaş mağdur edildi" dedi.

CHP'li Özcan Purçu, TBMM Genel Kurulu'nda ,“İmar barışı mağduriyetleri ve geri dönüşüm işçilerinin sorunları” ile ilgili gündem dışı konuşma yaptı.

AKP hükümetinin 2018 yılında çıkardığı İmar Barışı ile milyonlarca yere yapı kayıt belgesi verildiğini belirten Purçu, şöyle konuştu:

"Hiçbir araştırma yapmaksızın bütün başvuruları kabul ederek yapı kayıt belgesi verildi. 2021'e geldikten sonra hükümetin para alarak vermiş olduğu bu yapı kayıt belgeleriyle ilgili yerlere yıkım kararları gelmeye başladı.

Şu an, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yıkım ve mağdur sayısını söylememesine rağmen biz sahadan aldığımız verilerle bu rakamı biliyoruz. Yaklaşık 3 milyon yapı için yıkım kararı alındı. İdari para cezaları yazmaya başladılar.

Yapı kayıt belgelerinin bedeli olarak vatandaştan topladıkları yaklaşık 25 milyar Türk lirasını da mağdur ettikleri vatandaşa geri ödemediler. Halen kasalarında mağdur vatandaşın parasını tutuyorlar."

"CEZA DAVALARI AÇILDI"

Yapı kayıt belgesi alan vatandaşlara belediye ile çalışma yapılmadığı gerekçesiyle ceza davası açılmaya başlandığını söyleyen Purçu, şöyle devam etti:

"Vatandaş, bu ceza davalarıyla 60 aya kadar hapis cezasıyla yargılanmaya başladı. Devletin parasını aldığı, imar barışı ile hak olarak sunduğu bu yasadan mağdurlar türedi, haksızlık oluştu. Sit, koruma ve riskli alanlardaki yapılara dahi yapı kayıt belgesi verildi. Vatandaşın kendi elleriyle yaptığı ve yapı kayıt belgesi aldığı evi yıkılmaya başlandı. Bu evlerin yüzde 90'ı tek katlı. AKP hükümeti eliyle vatandaş mağdur edildi." (ANKA)

Ekonomi