CHP'den insan hakları Şubat raporu: 176 yaşam ihlali, 33 kadın cinayeti, 731 gözaltı

CHP'den insan hakları Şubat raporu: 176 yaşam ihlali, 33 kadın cinayeti, 731 gözaltı
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu,  Türkiye’de Şubat ayında 176 yaşam hakkı ihlali, 434 işkence olayı yaşandığını açıkladı.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu  Türkiye’de Şubat ayında 176 yaşam hakkı ihlali, 434 işkence olayı yaşandığını açıkladı.

Tanrıkulu’nun hazırladığı Türkiye İnsan Hak İhlalleri Şubat Ayı Raporundaki verilere göre yaşam hakkı ihlallerinde iş ve kadın cinayetleri başı çekti. Rapora göre bir ayda 33 kadın cinayeti yaşanırken, 12 kadına tecavüz edildi, 57 kadına şiddet uygulandı, 1 çocuk öldürüldü, aralarında erkek çocukların da olduğu 4 çocuk istismar edildi, 9 kadın taciz edildi, 104 kadın seks işçiliğine zorlandı. Raporda, 12 kadının ölümünün de kuşkulu olduğu belirtildi.

İş cinayeti sonucunda 138 çalışan hayatını kaybederken; ölen işçilerden 4’nün çocuk, 7’sinin kadın, 5’nin de göçmen-mülteci olduğu belirlendi. Cezaevlerinde ise 5 kişi hayatını yitirdi. Şubat ayında toplam 176 yaşam hakkı ihlali yaşandı.

434 işkence olayı

Şubat ayında işkence olaylarındaki artış da dikkat çekti. Cezaevlerinde yaşanan 62 işkence ve kötü muameleyle birlikte, Türkiye’de 434 işkence olayı tespit edildi. 30 kişi (2’si çocuk) gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında güvenlik güçlerinin işkencesine maruz kaldığını basına açıkladı, işkence gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu ve insan hakları örgütlerine başvurdu. Raporda, ay içinde çoğunluğu Boğaziçi Üniversitesi eylemleri olmak üzere, eylem ve gösterilerde de en az 342 kişi polisin fiziksel şiddetine maruz kaldığı ifade edildi.

İfade özgürlüğünde 42 gözaltı

Düşünceyi ifade nedeniyle 42 gözaltı, 3 tutuklama olayı meydana geldi. Düşünceyi ifade özgürlüğü kapsamında 7 gazeteci, yazar ve yayıncı mahkum olurken, 9 gazeteci gözaltına alındı, 1 gazeteci tutuklandı. 12 gazeteci hakkında dava ve soruşturma açılırken, 2 medya mensubu saldırıya uğradı. Düşünceyi ifade kapsamında; 5’i sosyal medya paylaşımları nedeniyle olmak üzere 9 gazeteci mahkum oldu.

Örgütlenme özgürlüğü kapsamında raporda yer alan tespitlere göre, Şubat ayında 12 milletvekili, belediye başkanı ve parti yöneticisi tutuklanırken, 41 milletvekili, belediye başkanı ve parti yöneticisi mahkum edildi.

731 gözaltı

Toplantı ve gösteri özgürlüğü bölümünde yer alan verilere göre, 13 ilde etkinlik ve gösteri yasaklanırken, 24 etkinlik ve basın açıklamasına müdahale edildi. 17 etkinlik, tiyatro ve gösteri yasaklanırken, etkinlik, basın açıklaması ve gösteriler sırasında 731 gözaltı ve tutuklama yaşandı.

Raporu hazırlayan Sezgin Tanrıkulu, AKP iktidarında gelinen noktada insan haklarının kategorik olarak her alanda ve Türkiye’nin her yerinde sistematik olarak ihlal edildiğini öne sürerek, “Geçmişte yaşanan ihlallerden, AKP döneminde yaşanan ihlalleri ayıran en önemli özellik, geçmişte Türkiye’nin bir bölgesinde ağırlıklı olarak yaşanan insan hakları ihlallerinin, bugün Türkiye’nin 81 ilinde, toplumun her kesiminde yaşanmasıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2 Mart’ta İnsan Hakları Eylem Planı’nın açıklandığını hatırlatan Tanrıkulu, Erdoğan’ın açıklaması ile yaşanan durum arasında çelişki olduğunu şu şekilde dile getirdi:

“Bunun hemen ardından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İstanbul’da yapılan yürüyüşe katılan kadınların gece yarısı göz altına alınmaları ve bazı eylemcilerin çıplak aramaya tabi tutulduklarını iddia etmeleri Türkiye’deki insan hakları vizyonunu ortaya koymaktadır. 2 Mart’ta Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı’nı büyük bir algı yaratmak için açıkladı, o açıklama biçimi bile aslında, ‘Bütün bu alanlarda insan hakkı ihlali gerçekleştirdik, bundan sonra yapmayacağız’ temennisiydi, ama daha bir hafta geçmeden eylem planını uygulamada yaptıkları ile tekzip etti. Bu hükümet yöneldiği otokrasiye giden yolda insan hakları vizyonunu gerçekleştiremez. Biz bu ihlallerin önüne geçmek için mücadeleye devam edeceğiz.”

ANKA/MEHTAP BELEN

 

Gündem