CHP'li Yücel: Kayseri’de başlayan vahim olayların sorumlusu iktidardır

CHP'li Yücel: Kayseri’de başlayan vahim olayların sorumlusu iktidardır
CHP'li Deniz Yücel, "Ülkemizde yaşanan sığınmacı sorunun baş sorumlusu bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır" dedi.

Kısa Dalga - CHP Sözcüsü Deniz Yücel, "Kayseri’de yaşananların tek bir sorumlusu var o da bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Yurtta barış, dünyada barış' anlayışını yok sayan AKP iktidarıdır" diye konuştu.

CHP MYK saat 14.00’de toplandı. MYK toplantısı sürerken gündemdeki konular hakkında değerlendirmelerde bulunan Yücel, şöyle konuştu:

"8 yıl gibi uzun bir yargılamanın ardından, 1 Temmuz’da açıklanan Ankara Gar Katliamı Davası’nda tutuklu 10 sanığın, 'Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla' cezalandırılmasına karar verildi. Ancak göstere göstere gelen bu katliamda ihmali olan kamu görevlilerine ilişkin tek bir işlem bile yapılmadı. Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük katliamında, IŞID’lilerle ilgili bazı ihbarların yapıldığı olaydan önce teknik takibe alınan bazı sanıklarla ilgili ciddi delillerin olduğu bu davada, soruşturmanın hakkıyla yapıldığı söylenebilir mi? Ankara’nın göbeğine kadar gelip 103 vatandaşımızın katledilmesinde, sanki istihbari açıdan da, güvenlik açısından da hiç zafiyet yokmuş gibi, tek bir kamu görevlisi hakkında soruşturma yapılmaması normal mi? Üstelik bu davanın da insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesi talebi reddedildi. Eğer insanlığa karşı suç olarak kabul edilseydi zaman aşımı işlemeyecekti. Bu kararla, hem firari sanıklar hem de kamu görevlileri açısından soruşturma, kovuşturma ve yargılama süreçlerinin önü kapatıldı. Şimdi, bir ayağı eksik yürütülen Ankara Gar Katliamı davasında 'adalet tecelli etti' diyebilir miyiz?"

"Siyasetin koyu gölgesi, Sinan Ateş’in naaşı üzerine çökmüştür"

Pazartesi günü, Sinan Ateş davasının yargılamasına başlandığını anımsatan Yücel, şunları söyledi:

"Öyle bir iddianame hazırlanmış ki akıllara zarar. Benim 22 yıllık meslek hayatım iddianame okuyarak, ağır ceza mahkemelerinde savunma yaparak geçti. Böyle bir iddianame olamaz. Savcı lütfedip de Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in ifadesini bile dosyaya koymamış. Neden? Çünkü Ayşe Ateş’in ifadesinde, bu alçakça cinayetin gerçek sebepleri, olayın arkasındaki kişiler ve yapılara ilişkin somut deliller var. Ancak iddianamede her ne hikmetse kamuoyunun bildiğinden çok daha az bilgi var. Bu durumda 'etkin bir soruşturma yapılmış' demek mümkün mü? Sinan Ateş cinayeti davasının ilk duruşmasında sanıkların verdikleri ifadeler de göz önüne alındığında bu cinayetin siyasi ayağını ortaya çıkaracak bağımsız ve tarafsız bir yargıya ihtiyaç olduğu ortadadır. Yarım bırakılmış bir iddianame, kurgulanmış sanık ifadeleri bu cinayetin gerçek sorumlularının, mahkeme önüne çıkan tetikçi ve azmettiriciler tarafından hararetle korunmaya çalışıldığını açık bir şekilde göstermektedir. Üstelik bazı sanıklar, büyük bir pişkinlik ve özgüvenle hala gazetecileri ve davayı takip eden siyasetçileri tehdit eden bakış ve tavırları açık açık sergilemekte hiçbir sakınca görmemektedir. Siyasetin koyu gölgesi, Sinan Ateş’in naaşı üzerine çökmüştür. CHP olarak, bu olayın başından bu yana, adaletin tecelli etmesi yönündeki net tavrımızdan bir milim bile sapmadık. Tarafımız, mafya düzenine karşı hukuk devletinden yanadır. Tarafımız, siyasi hesaplara karşı, Sinan Ateş’in adalet arayan eşinin ve çocuklarının tarafıdır. Tarafımız, üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğünden yanadır. Bu davayı, adalet tecelli edinceye kadar takip edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın."

2024/07/02/kayseri-1.jpg

"Sığınmacı sorunun baş sorumlusu Erdoğan’dır"

“Kayseri’de yabancı uyruklu bir kişinin beş yaşındaki çocuğu taciz ettiği görüntülerin ardından kentte yaşananlar, bir kez daha sığınmacı sorununun ülkemizin ivedi bir şekilde çözülmesi gereken temel meselelerinden biri olduğunu göstermiştir” diyen Yücel, şöyle devam etti:

“Hükümetin bu soruna el atması için daha kaç musibet yaşamamız gerekiyor? Sığınmacı sorunu artık bu ülkenin beka sorunudur. Kayseri’de başlayan ve diğer illerimize de sıçrayan vahim olayların sorumlusu iktidardır. Hatta ve hatta ülkemizde yaşanan sığınmacı sorunun baş sorumlusu bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Ülkede taş yerinden oynasa muhalefetten bilen bir anlayışla ülke yönetilmez. Yönetemedikleri de ortada. Suriye'de görevli bir Tugay Komutanı'nın makam aracıyla insan kaçakçılığı yapılmadı mı? Bugüne kadar katil Esed diye diye kibir dağlarından göremedikleri diplomatik diyalog yollarına şimdi muhtaçlar.

Kayseri’de yaşananların tek bir sorumlusu var o da bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 'Yurtta barış, dünyada barış' anlayışını yok sayan AKP iktidarıdır. Komşunda iç savaş kışkırtıcılığı yaparken bu kadar sığınmacıyı ülkeye doldurmanın bir beka sorununa dönüşeceğini hiç mi öngöremediniz? Her geçen gün daha da büyüyen bir sığınmacı krizi ile karşı karşıyayız. Bu sorun artık öyle bir noktaya geldi ki ittifak ortaklarından dahi 'Suriyelilerin mümkün olan en kısa sürede onurlu bir şekilde ülkelerine dönmelerinin sağlanması' sesleri yükseliyor.

Kayseri’de yaşanan olayların bir sonucu olmayacağını düşünmeleri en hafif tabiriyle ahmaklıktır. Bakın; Suriye’de Türk tırlarının ve Türk plakalı araçların önü kesildi, tırlar ateşe verildi, Suriyeli göstericiler tarafından paramparça edildi. Suriye’de güvenlik güçlerimize ait bir araç saldırıya uğradı. Bu kadarıyla da kalmadı. El Bab sokaklarındaki Türk bayraklarının hepsi indirildi. Suriye’de açılan Türk hastanesinin bayrağını indirecek kadar da nankörler. Sabrımızı taşıran nokta ise anlı şanlı Türk bayrağımızı parçalamalarıdır. Dünya üzerinde Türk bayrağına saygısızlık edecek, hele ki parçalayacak, yakacak kadar haddini aşmış bir millete müsamaha göstermemizi kimse beklemesin. Sığınmacı sorunu bir beka sorunudur, bu sorunu nasıl yarattıysanız öyle çözmek ve bitirmek zorundasınız nokta.” (Haber Merkezi)

Politika