"CHP'lilere şafak operasyonu yapmayı kabul etmeyen savcıyı ankesörlü telefondan kim aradı?"

"CHP'lilere şafak operasyonu yapmayı kabul etmeyen savcıyı ankesörlü telefondan kim aradı?"
Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, CHP'lilere şafak operasyonu yapılması talimatını yerine getirmeyen İzmir Başsavcısı'nın görevden alınma sürecinin detaylarını aktardı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Aykut Güre'nin görevden alınması sürecinin detaylarını yazdı. Eski askeri hâkim Ahmet Zeki Üçok, geçen hafta Terkoğlu'na yaptığı açıklamada şunları söylemişti.

“İki yıl kadar önce, Cumhurbaşkanı’nın avukatı olduğu iddia edilen bir avukat, Başsavcı Güre’nin telefonuna mesaj atıyor. Mesajda özet olarak, sosyal medya hesaplarından Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri iddia edilen ve isimleri yazılı olan beş kişinin, cumhurbaşkanına hakaret suçundan, sabaha karşı gözaltına alınarak haklarında soruşturma açılması isteniyor.”

Hakaret ettiği iddia edilenler, suç tarihinde 18 yaşından küçük, biri o gün itibarıyla İzmir CHP İl Başkan Yardımcısı. Durum böyle olunca, Kamil Bey, aradan beş yıldan fazla süre geçmiş bu olayla ilgili olarak, cumhurbaşkanına hakaret suçunun oluşmadığını ve kişilerin suç tarihinde 18 yaşından küçük olmaları nedeniyle gözaltı yapmayacağını, CHP il başkan yardımcısının gözaltına alınmasının siyasi bir operasyon olarak anlaşılacağını ve böyle bir şey yapmasının Adalet Bakanı’nı çok zor duruma düşüreceğini iletiyor. Ayrıca o zamanlar 10 başsavcı vekili var. Onları da odasına topluyor ve kendilerine böyle bir talep gelmesi durumunda yerine getirmemelerini söylüyor. Bu noktadan sonra İstanbul Grubu denilen yapının hedefine oturtuluyor.”

Terkoğlu'nun anlatımına göre istenen “şafak operasyonu” yapılmıyor. Ama savcılık gençlere soruşturma ve dava açıyor. Ancak sonuçta takipsizlik ve beraat ile sonuçlanıyor. Terkoğlu yazısına şöyle devam ediyor:

(...) 
Bir yargı mensubu, başsavcıya verilen talimatı içeren mesajın ekran görüntüsü olduğunu söyledi. Bunu da görmüştü. Bir başkası ise daha ilginç bir olayı anlattı. Başsavcı, kendi vekillerini toplayıp, “operasyon yapmayın” diye uyarırken vekillerden biri, adı Cumhurbaşkanı ile anılan avukata, toplantı haberini uçurmuştu.

Yargı içindeki entrikalar hayret vericiydi…

Birinden ise gülümseten bir olay dinledim. Bu hadiseler sırasında başsavcının telefonu çalmıştı. Arayan Adalet Bakanı’ydı. “Sanırım her şey bitti” diye telefonu açan başsavcıya, bakan, “Yanındayım” demişti. Belli ki Bakan Gül ile Pelikancıların kavgası, İzmir’de sürüyordu. 

En sonunda, her şeyin ipucunu veren Ahmet Zeki Üçok ile yeniden konuştum.

Başsavcıyı görevden aldıran “ankesörlü arama”nın failinin bulunduğunu söyledi:

“Kamil Bey’i ankesörlü telefondan arayan kişi bir FETÖ abisi değil, hâkim çıktı. Bu hâkim, FETÖ’den dört gün gözaltında kalıyor. Serbest bırakılınca, önce bugün Yargıtay üyesi olan, o zamanki Kastamonu Başsavcısı’nı arıyor. Diyor ki: ‘Sizinle beraber çalıştık, siz benim FETÖ’cü olmadığımı bilirsiniz, bana yardımcı olun”. Sonra bugün yine Yargıtay üyesi olan, o dönemki Kastamonu Başsavcı Vekili’ni arıyor. Benzer şeyleri ona da söylüyor. En sonda yine beraber çalıştıkları İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre’yi arayıp benzer şeyleri ona da söylüyor.

HSK incelemesinde tespit edilen dönemin Kastamonu Başsavcısı, Başsavcı Vekili ve Kamil Bey’e ait HTS kayıtları, HSK’nin arşivinde mevcut. Ama ne hikmetse, diğer iki savcının HTS kayıtları çıkarılarak sadece Kamil Bey’in HTS kayıtları basına verildi. Türkiye’nin en çok ankesör operasyonu yapan ilin başsavcısı hakkında ankesörle arandığı şüphesi yaratılarak görevden alınması için zemin hazırlandı.”

Şeytanın avukatlığını yapıp başsavcıyı telefonla arayan o hâkimin, FETÖ’den atılıp atılmadığını sordum. Üçok’ta onun yanıtı da vardı:

“Hayır. Hâkim geçen yıl emekli oldu. Dolayısıyla FETÖ’cü olmayan bir kişinin, ankesörlü telefondan Kamil Bey’i araması; ne yazık ki Cumhurbaşkanımızın avukatı olduğu iddia edilen bir şahsın hukuk dışı bir talimatını yerine getirmediği için, görevden alınmasına gerekçe yapılıyor.”

YAZININ TAMAMI

Gündem