CHP'nin, depremin eğitime etkisinin araştırılması önergesi, AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi

CHP'nin, depremin eğitime etkisinin araştırılması önergesi, AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi
CHP’nin, depremin yükseköğretim ve eğitime etkisinin araştırılması amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık; "Bütün araştırmalar bize gösteriyor ki yaşanan hiçbir felaket eğitime engel değil" dedi

CHP’nin, depremin yükseköğretim ve eğitime etkisinin araştırılması amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık; "Gelişmiş ülkelerde afetler ve salgınlar döneminde eğitimin sürmesi konusunda yapılan bütün araştırmalar bize gösteriyor ki yaşanan hiçbir felaket eğitime engel değil. Dolayısıyla, 6 Şubat’taki afetten sonra depremzedelerin barınabilmesi için yurtlar öne sürüldü ve acil bir kararla, online eğitime geçilerek bütün üniversitelerde, diğer bölgelerdeki üniversitelerde de böyle bir karar almak yoluna itildi" dedi.

4 milyona yakın öğrenci etkilendi

Karabıyık, “Bir sayı vermek gerekir ise şu anda deprem bölgesinde 304 bin 700 yükseköğretim öğrencisi, 3 milyon 615 bin de zorunlu eğitim öğrencisi olmak üzere 3 milyon 920 bin öğrenci mevcut ve nakiller de en fazla Ankara, Antalya, Mersin, İstanbul ve Konya'ya yapılmış durumda” sözleri ile istatistiklere dikkat çekti.

CHP’li Karabıyık, “Gelişmiş ülkelerde afetler ve salgınlar döneminde eğitimin sürmesi konusunda yapılan bütün araştırmalar bize gösteriyor ki yaşanan hiçbir afet, bir felaket eğitime engel değil. Dolayısıyla, 6 Şubat’taki afetten sonra depremzedelerin barınabilmesi için yurtlar öne sürüldü ve acil, bana göre acil bir kararla, online eğitime geçilerek bütün üniversitelerde, diğer bölgelerdeki üniversitelerde de böyle bir karar almak yoluna itildi” dedi.

'Tercih hakkı üniversitelerin elinden alındı'

Karabıyık, “Önce ‘Senatolara bırakıldı. Uygulamalı bölümler sizin tarafınızdan tercih edilecek ve istediğiniz uygulamalı bölümler yüz yüze eğitime devam edecek, diğerleri ise sizin kararınıza göre online eğitime geçecek’ dendi ve buna göre, üniversitelerin sitelerine bakarsanız, 17 Şubat’ta ‘Şu bölümler uygulamalı, şu bölümler yüz yüze ve şu bölümler de online eğitime devam edeceklerdir’ diye bir ilan verildi, zaten yurtlar da bir taraftan boşaltılmıştı. Ancak bu karar üstüne, tam bir gün sonra senatolara verilen bu yetkiden vazgeçildi ve YÖK bir toplantı yaparak 18 Şubat akşamında bu toplantıyı gerçekleştirdi ve böyle bir tercih hakkını senatolardan geri aldı” diyerek eğitim politikalarını eleştirdi.

'Uzaktan eğitimle çocukların gelişimini destekleyemeyiz'

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, “Uzaktan öğrenmede çocukların sosyal ve duygusal gelişimi yeterince desteklenemez, öğrenme sadece belirli bilgilerin edinilmesi değildir, bu nedenle uzaktan öğrenme bazı bilgi ve becerilerin edinilmesinde bir seçenek olabilir ancak eğitimin tamamen uzaktan eğitim yoluyla verilmesi çocukların ve gençlerin gelişiminde telafisi mümkün olmayacak kayıpların oluşmasına neden olabilir. Uzaktan öğrenmede ölçme ve değerlendirme kısıtlılıkları vardır. Özellikle çevrim içi sınavlar ölçme ve değerlendirme, pratik becerilerin ölçümlenmesinde yetersiz kalabilir” diyerek uzaktan eğitimi eleştirdi.

'Şu an kış dönemi çok sayıda boş otel var'

HDP TBMM Amiri ve Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, “Üniversite sadece ders görülen, birisinin anlattığı, birisinin dinlediği bir yer değildir. Üniversite insanların sosyalleştiği, tartıştığı, hayata hazırlandığı bir mekândır. Dolayısıyla, üniversite sadece ders veren, ders alan gibi görülürse gerçekten bu anlaşılamaz. Şimdi, peki, niye bu uzaktan eğitim kararı alındı? Efendim, deprem bölgesindeki yurttaşlar ne yapılacakmış? Yurtlarda barındırılacakmış. Hâlbuki, Türkiye’nin çok sayıda boş konut stoku var. Bakın, Türkiye’nin kamuya ait çok sayıda misafirhaneleri var ve yine, şu anda kış dönemi olması itibarıyla çok sayıda boş otel var” dedi. (ANKA)

Gündem