CIA 1960’da Raul Castro’yu öldürmek istemiş

CIA 1960’da Raul Castro’yu öldürmek istemiş
Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü’nün (CIA), Küba Komünist Partisi'nin Genel Sekreterliğinden istifa eden Raul Castro’yu 1960’da öldürmek istediği bildirildi.

Timesofmalta internet sitesinde yer alan haberde, ABD Ulusal Güvenlik Arşivi’nin Cuma günü gizliliğini kaldırdığı belgelere göre, CIA Küba liderini, 1960’da Prag’dan Havana’ya götürecek uçağın pilotunu 10 bin dolar karşılığında kendileri için çalışmaya ve bir kaza süsü vererek Raul Castro’yu öldürmeye ikna ettiği belirtildi.

Pilot, CIA’den kazada ölmesi durumunda iki oğlunun üniversite eğitiminin karşılanması garantisi aldı.

Raul Castro’nun uçağı Prag’dan kalktıktan sonra CIA, Pilot Jose Raul Martinez’e planı iptal etmesi emrini gönderdi. Ancak bu anda pilotla CIA arasındaki bağlantı kesildiği için emir pilota ulaşmadı.

Martinez ise Küba’ya döndükten sonra CIA’deki üstüne, “planladıkları gibi bir kaza düzenleme fırsatı olmadığını” söyledi.

Ulusal Güvenlik Arşivi analisti Peter Karnbluh, “bu belgeler ABD’nin Küba’ya karşı operasyonlarının karanlık ve sinsi geçmişini hatırlatıyor” dedi.

Raul’un ağabeyi Fidel Castro da, Guinness Dünya Rekorları kitabına göre CIA’in 638 suikast girişiminden sağ kurtulmuştu.

Raul Castro: Devrimci bir kariyer

Küba Komünist Partisi'nin Genel Sekreterliğinden istifa ederek, kendisi ve kardeşi Fidel Castro'nun 1959 devrimiyle başlayan liderlik dönemini sona erdiren Raul Castro, devrimin komutanlarından birisiydi.

3 Haziran 1931’de Biran kentinde doğan Raul Castro’nun babası, İspanyol göçmeni zengin bir şeker kamışı yetiştiricisi Angel Castro, annesi Lina Ruz idi. Raul, Ramon ve Fidel’le birlikte üç kardeşin en küçüğü idi. Ayrıca 4 kız kardeşleri vardı.

Fidel ve Raul çocukken kayıt oldukları ilk okuldan atıldılar. Daha sonra Küba’nın başkenti Havana’da bir Cizvit okulunda eğitim gören Raul Castro, Havana’da ekonomi okumak için gittiği üniversitede komünist bir gençlik grubuna katıldı.

Raúl bazen Küba’nın en önemli tarım ürünü olan şeker tarlalarında poz vermeyi severdi.

1953’de abisi Fidel’in General Fulgencio Batista’yı devirmek için Moncada askeri kışlasına saldırma hareketine yardım etti.

Saldırıdaki rolü nedeniyle 13 yal hapis cezasına çarptırıldı ancak 1955’de serbest bırakıldıktan sonra Meksika’da sürgüne gitti.

Raul Meksika’da Arjantinli devrimci Ernesto "Che" Guevara ile arkadaş oldu ve onu Fidel Castro ile tanıştırdı.

Raul Castro Aralık 1956’da Granma gemisi ile, abisi Fidel ve 26 Temmuz Devrimci Hareketi adıyla bilinen gruptan devrimcilerle birlikte Küba’ya çıktı.  

Grubun Sierra Maestra dağlarında başlattıkları gerilla hareketi yönetimin devrilmesi ve Batista’nın kaçmasıyla sonuçlandı.

Devrimden sonra başbakanlığı üstlenen Fidel Castro, kardeşi Raul’u Devrimci Silahlı Kuvvetler’in başına getirdi ve Raul bu görevi  2008’e kadar sürdürdü.

Raul Castro, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mezunu kimya mühendisi Vilma Espin ile 26 Ocak 1959’da evlendi. Bu evlilikten üç kızları ve bir oğulları oldu. Vilma daha sonra Küba Kadınlar Federasyonu başkanlığını üstlendi.

Raul Castro 1965’de kurulan Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi ikinci sekreterliğini üstlendi.

Fidel Castro ise 1965’den 2011’e kadar partinin birinci sekreterliğini yürüttü. 2011’de Fidel’in istifasından sonra Raul Castro, Küba’daki en önemli görev olan parti birinci sekreterliğini üstlendi.

Hayatının büyük bölümünü abisi Fidel’in gölgesinde geçiren Raul Castro, önce 2006’da vekil olarak, sonra da 24 Şubat 2008’den 2018’e kadar resmen devlet başkanlığını üstlendikten sonra, sadece 19 Eylül 2015’de Havana’ya gelen Papa Francis’i karşılamadı, 17 Aralık 2014’de eski Güney Afrika lideri Nelson Mandela için düzenlenen bir anma töreninde ABD Başkanı Barack Obama ile el sıkıştı.

İkili daha sonra, iki ülke arasındaki ilişkilerin yumuşamasına yönelik bir jest olarak 11 Nisan 2015’de Panama’da yapılan Amerikalar Zirvesi’nde de el sıkıştı.

İki lider daha sonra 2016’da Barack Obama’nın tarihi Küba ziyareti sırasında tekrar görüştü.

Obama Tampa Bay Rays ve Küba milli takımı arasında Havana’nın Latinoamericano stadında 22 Mart 2016’da yapılan beyzbol gösteri maçı sırasında Raúl Castro ile görüştü. 

Fidel Castro’nun 25 Kasım 2016’da ölmesinden sonra, bir vazo içindeki küllerini, Santiago de Cuba’daki  Santa Ifigenia mezarlığındaki mezarına koymak, küçük kardeşine düştü.
(Ajans Bizim)

Dünya