CIA ile iş birliğini açıklamıştı: Fidel Castro'nun kardeşi hayatını kaybetti

CIA ile iş birliğini açıklamıştı: Fidel Castro'nun kardeşi hayatını kaybetti
Küba devriminin lideri Fidel Castro'nun kız kardeşi Juanita Castro, 90 yaşında hayatını kaybetti. Juanita Castro uzun yıllar önce CIA ile işbirliği yaptığını açıklamıştı.

Aile mensuplarından yapılan açıklamada, Juanita Castro'nun doğal sebeplerden vefat ettiği ve cenaze töreninin aile arasında yapılacağı bildirildi.

Küba devrimi konusunda kardeşleri Fidel ve Raul ile ters düşen Castro, 1964'te ülkesinden ayrılarak ABD'nin Miami kentine yerleşmişti.

"Donna" takma adıyla ABD gizli servisi CIA ile işbirliği yapan Castro, Küba devrimi lideri Fidel Castro ve Raul Castro'nun yönetimini "açıkça" kınamıştı.

'CIA'ya çalıştım'

Juanita Castro, 2009 yılında ''Univision-Noticias 23'' televizyon kanalına konuşmuştu. Burada ilk olarak abisini desteklediğini ancak daha sonra fikirlerinden hoşlanmadığı için CIA ile iş birliği yaptığını söylemişti.

Juanita Castro, bir gün hem kendisine, hem de Fidel Castro'ya yakın bir kişinin kendisine CIA ile işbirliği yapması davetini getirdiğini, ''Önce şok olduğunu, ama yine de evet dediğini'' anlattı. Collins de böylece Juanita Castro'nun ''Fidel Castro'nun baş düşmanı CIA ile uzun süreli bir ilişkisinin başladığını" ifade etti. Collins, Juanita’nın sürgüne gitmeden önce CIA’yle çalıştığını belirterek, ''1961'den 1964'e kadar hayatını riske atarak çalışmalar yaptı” demişti.

Fidel Castro kimdir?

13 Ağustos 1926'da Mayarí'de dünyaya gelen Küba Devriminin Önderi Fidel Castro devrim sonrasında, 1959-76 arasında Küba başbakanlığı, 1976-2008 arasında da Küba devlet başkanlığı yaptı. Castro, 1961 ile 2011 yılları arasında da Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterliği görevini yürüttü.

Orta halli İspanyol göçmeni Ángel Castro y Argiz'in, aşçısı Lina Ruz González'den doğan beş çocuğundan ikincisi olan Castro, United Fruit Company'nin denetimi altındaki yoksul bir yöre olan Mayarí'de yetişti. Oriente ilinin merkezi Santiago'daki Katolik okullarında ve Havana'daki Cizvit lisesi Belén İlahiyat Okulu'nda öğrenim gördü. 1945'te eğitime başladığı Havana Üniversitesi'nden 1950'de hukuk doktoru olarak mezun oldu.

Öğrenciyken, 1947'de Dominik Cumhuriyeti'nde Rafael Trujillo'nun sağcı askeri cuntasına karşı başarısızlıkla sonuçlanan bir devrimci harekete ve 1948'de Bogotá'daki kent ayaklanmalarına katıldı. 1947'de Küba Halk Partisi'ne girdi. 1950-52 arasında avukatlık yaptıktan sonra Temsilciler Meclisi seçimleri için Küba Halk Partisi'nden adaylığını koydu. Ama 10 Mart 1952'de iktidardaki Carlos Prío Socarrás hükümetini deviren Küba'nın eski başkanlarından General Fulgencio Batista seçimleri iptal etti.

1953 başlarında Batista diktatörlüğünü yıkmak amacıyla küçük bir grup oluşturan Castro, 26 Temmuz'da Santiago'daki Moncada Kışlası'na 165 arkadaşıyla birlikte bir baskın düzenledi; ama başarısızlığa uğrayarak tutuklandı. 16 Ekim 1953'te Santiago'daki Küba Yüksek Mahkemesi'nde yapılan yargılamada 'Sayın yargıç siz beni mahkûm edin! Tarih beni haklı çıkaracaktır!' (La Historia Me Absolvera) cümlesiyle biten ünlü savunmasını yaptı. Mahkeme sonunda 16 yıla mahkum oldu. Juventud Adasında 21 ay hapis yattıktan sonra Batista'nın emriyle cezasının geriye kalan bölümü bağışlandı.

Fidel Castro, 25 Kasım 2016'da, 90 yaşında hayatını kaybetti. (Kısa Dalga)

Dünya