Çiftçinin zam tepkisi: "İnekleri satıp elektrik faturasını ödeyeceğiz"

Çiftçinin zam tepkisi: "İnekleri satıp elektrik faturasını ödeyeceğiz"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesine bağlı Kızılca köyünde bir araya geldiği vatandaşların sorun ve taleplerini dinledi. Zamlı elektrik faturalarının yükselmesinden şikayetçi olan vatandaşlar, geçtiğimiz yıl 10 bin lira civarında olan tarımsal sulama elektrik faturalarının bu yıl 22-23 bin liraya çıkacağından endişe duyduklarını, ineklerini satarak elektrik faturalarını ödemek zorunda kalacaklarını belirttiler.

Niğde'nin Bor ilçesinde köylüler artan faturalardan dolayı tarlaları bile sulayamayacaklarını belirtti. Sadece tarımsal sulamada kullanılan elektrik değil, hanelerde kullanılan elektrik faturalarının kabarık olduğunu belirttiler. Bir vatandaş, geçen ay hane elektriğine yeni yılla birlikte 1100 liralık fatura geldiğini söyledi.

"KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ"

Aralık 2021 yılı faturalarının Ocak zammı uygulanarak kesilmeye başlanması köylüleri perişan etti. Geçtiğimiz yıl 10 bin lira civarında olan tarımsal sulama elektrik faturalarının bu yıl 22-23 bin liraya çıkacağından endişelenen üreticiler, ineklerini satarak elektrik faturalarını ödemek zorunda kalacaklarını belirtti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'e yeni gelen elektrik faturasını gösteren İbrahim Gülümser, geçtiğimiz  ay 700 lira ödediği hane elektriği için bu ay 1167 lira fatura geldiğini belirtti. Henüz tarımsal sulamaya geçmediğini, kara kara düşündüğünü belirten Gülümser, "Geçen sene tarımsal sulamada kullandığım elektrik için ayda 10 bin lira ödüyordum. Bu yıl 25 bin bira ödemek zorunda kalacağım" dedi. 

Kızılca köyü Tarımsal Sulama Kooperatifi Başkanı Halit Sönmez de geçen yıla göre elektrik fiyatının yüksek oranda arttığını belirtti. Sönmez, 150 kw ve üzerinde elektrik tüketen abonelere katmerli zam yapılacağını belirterek, " Geçen yıl 65 lira olan saatlik tarımsal sulama ücreti bu yıl 120 liraya çıktı. Ürününün tamamı bile elektrik faturalarına yetmez. Çiftçilerin bu zor şartlarda ayakta durması mümkün değil. Ahırdaki ineği satıp elektrik faturası ödeyeceğiz” dedi.

"ÇİFTÇİLER EKİM YAPMAMAYI DÜŞÜNÜYOR"

Köylülerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise çiftçinin artan girdi maliyetleri karşısında üretim yapmaya zorlanacağını belirtti. Gübre, mazot, tohum ve ilaç fiyatlarındaki artışın yanı sıra elektrik fiyatlarının büyük oranda artmasının, tarımsal sulama amaçlı elektrik enerjisi kullanan üreticileri çok mağdur ettiğine değinen Gürer şunları söyledi:

"Çiftçi, tohumunu 5 bin 500 liradan aldığı buğdayı 2 bin 500 liraya sattığını, başta elektrik ve gübre olmak üzere girdi maliyetlerine gelen yüksek artışların artık çiftçiyi üretim yapamayacak duruma getirdiğini ifade ediyor. Elektrik faturalarına gelen fahiş zamların tarımsal suluma için önemli bir külfet oluşturuyor. Sattığı üründen elde ettiği parayla bile elektrik faturaları ödenemeyecek duruma geldi. Ekim yapmayı düşünmeyen çok çiftçi var. 'İneği satın elektrik faturası ödeyeceğiz’ diyen çiftçiler var."

"KANUN TEKLİFİ HAZIRLIYORUZ"

Önceden tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrik faturalarının yüksekliğinden şikayetçi olan köylülerin, son zamlarla hane elektrik faturalarındaki yüksek artış karşısında şok olduğunu aktaran Gürer, "Elektrik faturalarındaki fahiş artış hem vatandaşı hem çiftçiye fena çarptı. Tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturalarının 6 ayda bir ödenerek hasat döneminde tahsil edilmesine yönelik Kanun Teklifi hazırlıyoruz. Çiftçinin, tarlaya ektiği ürünün fiyatı ile elektrik faturaları ancak ödenebiliyor ya da ödenemiyor. Bu şartlarda nasıl tarım yapılacak?" dedi.

(ANKA)

Ekonomi