Çiğdem Mater: 'Bu davadan tutuklu 7 kişi için değil, hukuk için çok karanlık kapıların açılması manasına gelecek'

Çiğdem Mater: 'Bu davadan tutuklu 7 kişi için değil, hukuk için çok karanlık kapıların açılması manasına gelecek'
Yargıtay Başsavcılığı'nın Gezi davasında Mücella Yapıcı dışındaki isimlere verilen cezaların onanmasını talep ettiği tebliğnameye Mater, "Umudumu koruyorum... Aksi, hukuk için çok karanlık kapıların açılması manasına gelecek" diyerek tepki gösterdi.

Gezi davası tutuklusu yapımcı Çiğdem Mater, Yargıtay Başsavcılığı'nın 18 yıl hapis cezasının onanmasını istediği tebliğname konusunda "Yargıtay’da hakimler olduğu konusundaki umudunu koruduğu" açıklamasını yaptı.

Mater, Anayasa'nın ve uluslararası sözleşmelerin dikkate alınması çağrısında bulunarak, "... aksi, bu davadan tutuklu 7 kişi için değil, hukuk için çok karanlık kapıların açılması manasına gelecek" dedi.

'Yargılandığımız mahkemenin hukuk fakültelerinin ders programlarına emsalsiz katkılarından biri'

Mater, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Mücella Yapıcı dışındaki tüm Gezi tutuklularına verilen cezaların onanmasını talep ettiği Gezi davası tebliğnamesine ilişkin yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Yargıtay savcısının 2019’dan beri yargılandığımız, on binlerce sayfalık, 22 çuvallık mahkeme belgelerinden, kocaman Gezi Dosyası’ndan belli ki beyanlarımızı zerre dikkate almadan “değerlendirdiği” 77 sayfalık tebliğnamesi, sanırım yargılandığımız mahkemenin hukuk fakültelerinin ders programlarına emsalsiz katkılarından biri olacak."

'Yargıtay’da hakimler olduğuna dair umudumu koruyorum'

"İstinaf Mahkemesi’nin hakkımızdaki mahkumiyet kararını onamasının ardından “Yargıtay’da hakimler olduğunu umuyorum” demiştim. Umudumu koruyorum, Yargıtay’da hakimler olduğunu, o hakimlerin hukuku, Anayasayı ve uluslararası sözleşmeleri dikkate almasını bekliyorum, aksi, bu davadan tutuklu 7 kişi için değil, hukuk için çok karanlık kapıların açılması manasına gelecek.

Çiğdem Mater
Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi / 12 Temmuz 2023"

Ne olmuştu?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı Gezi davasının tebliğnamesinde Can Atalay, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman, Hakan Altınay, Mine Özerden ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye verilen 18 yıllık hapis cezalarının onanmasını istemişti.

Mücella Yapıcı ayrı tutulurken, iş insanı Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının da onanması talep edilmişti. Tebliğname, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderilmişti. (Kısa Dalga)

Gündem