Çin, büyüme verilerini açıklamadı: Uzmanlar, 'Sıra dışı bir durum' dedi

Çin, büyüme verilerini açıklamadı: Uzmanlar, 'Sıra dışı bir durum' dedi
Çin ekonomik büyüme verilerinin açıklanmasını, hiçbir gerekçe göstermeden erteledi. Uzmanlar bunun “son derece sıra dışı bir durum olduğunu” söylerken bazıları da dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde işlerin iyi gitmemesi nedeniyle verilerin kongre sırasında açıklanmasının istenmemiş olabileceğini düşünüyor.

Çin yönetimi daha önce, yüzde 5,5’lik büyüme hedefini tutturamayabilecekleri uyarısında bulunmuştu. Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun bu verileri, Çin Komünist Partisi’nin kongresinin sürdüğü bugünlerde yayınlaması gerekiyordu.Uzmanlar bunun “son derece sıra dışı bir durum olduğunu” söyledi. BBC Türkçe'deki habere göre INSTEAD Üniversitesi’nden Ekonomi Profesörü Pushan Dutt, pandemi sırasında bile veri açıklamayı aksatmayan Çin devletinin bugün bu veriyi açıklamamasının alışılmışın çok dışında olduğunu söyledi: “Tek tahminim sayılar iyi değildi ve Çin ekonomisinin Şi Jinping’in hedeflediği hızda büyümediğini gösterecekti.”

Çin’deki Hang Seng Bankası’nın baş ekonomisti Dan Vang ise açıklamanın gecikmesinin tek nedeninin bu olmayabileceğini düşünüyor: “Normalde bu verileri denetleyip yayınlanmasına izin verecek kişilerin kongrede olması nedeniyle takvim aksamış olabilir.”

Şi, Pazar günkü konuşmasında ülkede tartışma yaratan ve ekonomik maliyeti yüksek olan “sıfır Covid” politikasından vazgeçmeyeceklerinin sinyalini vermişti.

Dünya