Uygur Türkleri'nden Çin Dışişleri Bakanı ziyareti protestosu

Uygur Türkleri'nden Çin Dışişleri Bakanı ziyareti protestosu
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin Türkiye ziyaretinde Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan ailelerinden haber alamayan Uygur Türkleri, Çin'in Sarıyer'deki konsolosluğu yakınlarındaki eylemlerinin 98'inci gününde seslerini duyurmaya çalıştı.




Çin’in Dışişleri Bakanı Wang Yi, Türkiye ziyareti kapsamında resmi temaslarına başlarken, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan ailelerinden haber alamayan Uygur Türkleri, Çin'in İstanbul Konsolosluğu yakınlarındaki eylemlerinin 98'inci gününde seslerini duyurmaya çalıştı.

Ellerinde döviz ve pankartlarla Çin Konsolosluğu yakınında toplanan bir grup Uygur Türkü, uzun süredir haber alamadıkları aile ve yakınlarının bir kez daha akıbetini sordu.  

Grup adına açıklama yapan Mirzehmet İlyasoğlu, "Biz Doğu Türkistanlılar 98 gündür burada, yani Çin Konsolosluğu önünde millet nöbeti tutmaktayız. Bugün ise bu duruşumuzun bir başka anlamı daha var. Çünkü bugün dünyada ey büyük zulmü ve soykırımı yapan zalim Çin’in Dışişleri Bakanı Wangyi şu an Türkiye’de resmi görüşmelere başladı. Biz burada Çin’in Doğu Türkistan’da yaptığı soykırımın hesabını kendisine sormak, Çin’in yalanlarını onun gözü önünde ispat ve ifşa etmek ve yaptığı soykırımı kınamak ve lanetlemek için buradayız" dedi.

Türk ve Müslüman olduklarını ifade eden İlyasoğlu, "Biz buradan Çin’i ve şu anda Türkiye’de temaslarda bulunmakta olan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’yi şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Ey Çin!! ey Wang Yi!! Siz insanlığa karşı işlediğiniz bu cinayetlerle kendinizin dünyadaki en aşağılık zalim olduğunu ispat ettiniz. Siz Müslümanlara, Türklere ve en önemlisi insanlara karşı soykırım yaparken, Türkiye’nin masasında oturup başka bir şey konuşmaya hakkın ve hiçbir sıfatın yoktur. Önce soykırımı durdur ki başka şeyleri konuşmaya yüzün olsun" ifadelerini kullandı.

(ANKA)


Gündem