Çin'de balıklara da Covid testi yapılması dalga konusu oldu

Çin'de balıklara da Covid testi yapılması dalga konusu oldu
Çin'in kıyı kenti Şiamen'de, her gün denize açılan balıkçılara ve tuttukları balıklara Covid testi yapılacak. Karar sosyal medyada dalga konusu olurken, bir kullanıcı uluslararası sularda yüzen balıklara yedi gün karantina zorunluluğu getirilmesi için çağrı yaptı.

Koronavirüs pandemisinde "sıfır vaka" politikasını sürdüren Çin'in bir balıkçı kentinde sıradışı bir önlem alındı. Kıyı kenti Şiamen'de, hem balıkçılara hem de yakaladıkları balıklara test yapılacak.

Şiamen'in Jimei bölgesinin siyasi ve yasal komitesinin açıklamasına göre, bazı balıkçıların yasadışı ticaret yapması ve deniz aşırı gemilerle temas kurması, bunun da virüsün yayılmasına yol açması gerekçesiyle böyle bir karar alındığı belirtildi. Buna göre, hem denizden dönen balıkçılara hem de 'materyallerine', her gün geri döndüklerinde test yapılacak.

Şiamen belediyesinin okyanus geliştirme bürosundan bir yetkili de, yerel medyaya açıklamasında "Şu an kentteki herkesin nükleik asit testi yaptırması gerekiyor ve yakaladıkları balıklar da test edilmeli" dedi.

Televizyon haberlerinde yetkililerin balıkların ağızlarından ve yüzgeçlerinin altından sürüntü aldığı görüntüler yayınlanırken, yeni uygulama sosyal medyada da ilgi çekti. Çin'in Twitter'ı olarak bilinen Weibo'da konuyla ilgili açılan etiket 120 milyondan fazla kez tıklandı.

En popüler yorumlardan biri bir kullanıcının önlemi 'tuhaf' ve 'absürd' bulması oldu. Bir diğer popüler yorumda da, yetkililere bir adım ileri gidip deniz yaşamını zorunlu sağlık sistemine entegre etme, uluslararası sularda yüzen balıklara da yedi gün karantina zorunluluğu getirilmesi için çağrı yapıldı.

Çin'de Covid'e karşı uygulanan sıfır vaka stratejisi ülke içinde genel olarak destek bulsa da, vaka görülmesi halinde aniden getirilen sokağa çıkma yasakları ve seyahat kısıtlamaları zaman zaman tepki de çekiyor. Geçen hafta viral olan bir videoda, aniden alınan karantina kararına takılmamak için bir IKEA şubesindeki müşteriler güvenlik görevlilerini aşmaya çalışırken görüntülenmişti. (Kısa Dalga)

Dünya