Çin'de karantina protestoları büyüyor: Şi'ye istifa çağrısı

Çin'de karantina protestoları büyüyor: Şi'ye istifa çağrısı
Çin'de üçüncü yılına giren Covid pandemisine yönelik sert önlemlerle karşı protestocular sokaklara döküldü. Son dönemde önlemler daha da sıkılaştırılınca genişleyen protesto gösterilerinde eylemciler, Komunist Parti lideri ve Devlet Başkanı Şi Jinping'in istifasını talep eden sloganlar da atıyor.

Yaklaşık üç yıldır devam eden sokağa çıkma yasakları ve ekonomik hayattaki aksaklıklar halkın memnuniyetsizliğini iyice arttırmış olsa da Çin, sıfır vaka politikasına devam ediyor. yetkililerin virüsü ortadan kaldırma çabalarına rağmen son haftalarda yeni vakalar artışta. İşletmelere personelin evden çalışması talimatı verilirken, parklar ve müzeler kapatıldı.

Pekin'deki yetkililer, başkentin pandemi sürecinin en ciddi sınavıyla karşı karşıya olduğunu söylüyor. Karantina uygulanan kentlerde ise protestolar hatta çatışmalar artıyor. Ve bugüne Şi için istifa çağrıları yapılıyor.

Bu kez her şey farklı

BBC'de yer alan Stephen McDonell imzalı makalede "Muhalif eylemler Çin’de çok da sıra dışı değil. Ama bu kez farklı" denilerek şu yorum yapılıyor:

"Geçmiş yıllarda, birden, yerel düzeydeki öfke patlamalarını, hava kirliliğinden, yasadışı kamulaştırmalara ya da bir toplum üyesine polisin kötü muamelede bulunmasına birçok mesele tetiklemişti.

Bu kez Çin halkının aklında tek bir sorun var artık giderek bundan bıkmış haldeler. Hükümetin sıfır covid politikasına genel bir başkaldırı var.

Sosyal mesafenin korunması için tasarlanan bariyerler yıkılıyordu ve şimdi ülke genelinde kentlerde ve üniversite kampüslerinde büyük eylemler yapılıyor.

Şangay’da kalabalıkların ülkenin lideri Şi Jinping’in istifasını talep eden sloganlarını duymanın ne kadar şoke edici olduğunu açıklamak zor.

Burada, Komünist Parti Genel Sekreterini açıkça eleştirmek çok tehlikeli. Hapse atılma riskini alıyorsunuz.

Ancak yine de Şangay’da Sincan’da 10 kişinin öldüğü ve Covid kısıtlamalarının söndürme çabalarını baltaladığı ileri sürülen yangının çıktığı kentin adını taşıyan sokakta (Wulumigu Lu) toplandılar.

Bir eylemci “Şi Jinping” diyor.

Yüzlercesi “İstifa et” diye bağırıyor.

Tekrar tekrar: “Şi Jinping! İstifa et” Şi Jinping! İstifa et!”

Aynı zamanda “Komünist Parti! İktidarı bırak! Komünist Parti! İktidarı bırak!” sloganları da duyuluyor.

Hükümet, sıfır Covid politikasına karşı büyüyen hoşnutsuzluğu çok büyük ölçüde hafife almış gibi görünüyor. Politika Devlet Başkanı Şi ile özdeşleşti ve geçtiğimiz günlerde bu tutumdan taviz verilmeyeceğini söyledi."

Dünya