Çin'de karantina tepkisi: Şanghay'da gökdelenlerden bağıran insanların görüntüleri viral oldu

Çin'de karantina tepkisi: Şanghay'da gökdelenlerden bağıran insanların görüntüleri viral oldu
Çin'in Şanghay kentinde artan Covid vakaları nedeniyle iki haftayı aşkın süredir devam eden karantina nedeniyle gıda krizi yaşanıyor. Yüzlerce kişi, karantinaya evlerinin pencerelerinden tepki gösterdi.

Covid-19 pandemisinde sıfır vaka politikası izleyen ve başta 25 milyon nüfuslu Şanghay olmak üzere yaklaşık 45 kentin sıkı karantina altında tutulduğu Çin'den protesto görüntüleri geliyor. Şanghay'da günlerdir evden çıkamayan yüzlerce kişinin gökdelenlerin pencerelerinden bağırdığı görüntüler viral oldu.

Sıkı karantina altındaki Şanghay'da gıda krizinin başgösterdiği, insanların yemek almak için günde sadece bir kez dışarı çıkmasına izin verildiği ancak stokların tükenmek üzere olduğu belirtiliyor. Bu iddialar Hong Kong basınına da yansırken, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde insanların pencerelerden "Bu böyle devam edemez" diye bağırdığı duyuluyor.

DRONE'DAN UYARI: ÖZGÜRLÜK ARZUNUZU KONTROL EDİN

Bir süre sonra 'olay yeri'ne gelen bir polis drone'undan "Ruhunuzun özgürlük arzusunu kontrol edin. Pencereleri açmayın ve şarkı söylemeyin" uyarısı yapılması da dikkat çekiyor.

'MİLYARDER BİLE EKMEK BULAMADI'

Şanghay'dan gelen haberlere göre, kentte evlere yemek hizmeti sunan uygulamaların stokları da tükenmek üzere. Sosyal medyada gerçekliği teyit edilemeyen görüntülerde, birçok kişinin sebze-meyveleri paylaştığı görülüyor. İnsanların tek öğün yemek yemeye başladığı, bazı süpermarketlerin de yağmalandığı belirtilirken, South China Morning Post gazetesine göre kentte yaşayan milyarder Kathy Xu Xin bile geçen hafta ekmek bulamadı.

Kathy Xu Xin'in sosyal medyada paylaştığı "Komşularımızdan biri beni bir ekmek alma grubuna alabilir mi? Ekmek ve süte ihtiyacımız var" mesajı viral oldu.

ŞANGHAY'DA BUGÜN 'DÜŞÜK RİSKLİLER' SOKA ÇIKABİLDİ

Öte yandan, Şanghay'ın düşük riskli addedilen bazı bölgelerinde yaşayanların bugün iki haftadan uzun süre sonra ilk kez sokağa çıkmalarına izin verildi. Açıklamada, 7 binden fazla konutta yaşayanların dışarı çıkabileceği belirtildi.

ÇİN'DE KAÇ VAKA VAR?

Çin'den uzun süredir Covid kaynaklı ölüm haberi gelmemekle beraber, vaka sayıları 'sıfır Covid' stratejisi çerçevesinde istenilen düzeye inmiyor. Asemptomatik ve semptomik vakaların ayrı ayrı sayıldığı ülkede, 10 Nisan günü 1184 olan semptomatik vaka sayısı 11 Nisan'da (dün) 1272'ye yükseldi. Bu vakaların 1251'in yerel bulaş kaynaklı olduğu belirtildi. Asemptomatik vakalarda ise düşüş görüldü; bir önceki gün 26 bin 411 olan sayı 23 bin 387'ye indi. Söz konusu vakaların büyük çoğunluğu ise Şanghay'da kayda geçti; kentte dün 22 bin 348 asemptomatik, 994 semptomatik vaka görüldü.

ABD DİPLOMATİK PERSONELİNİ ÇEKİYOR

Kentteki gerilimin tırmanması üzerine, ABD de diplomatik personelini geri çekme kararı aldı. ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Covid-19 vakalarındaki artış ve Çin’in salgınla ilgili kısıtlamaları nedeniyle acil olmayan ABD hükümeti çalışanlarının ve tüm aile üyelerinin Şanghay Başkonsolosluğu'ndan ayrılması talimatı verildi. (Kısa Dalga)

Dünya