Çin'de kurala uymayan bir kişi yüzünden 5 bin kişi karantinaya alındı

Çin'de kurala uymayan bir kişi yüzünden 5 bin kişi karantinaya alındı
Çin'in Pekin ve Şanghay'daki Covid yasaklarını hafifletmeye başladığı bir dönemde, ev karantinasında kalması gereken bir kişi sokağa çıkınca 5 binden fazla kişi karantinaya alındı.

Çin'de 'sıfır Covid' politikası kapsamında başkent Pekin ve Şanghay'da haftalardır devam eden sokağa çıkma yasaklarının hafifletilmeye başlandığı bir dönemde, tek bir kişinin kurallara uymaması nedeniyle 5 binden fazla kişi karantinaya alındı. Ev karantinasında kalması gerekirken sokağa çıkan ve sonradan Covid pozitif olduğu anlaşılan adam hakkında soruşturma başlatıldı.

Yetkililer, Pekin'de yaşayan adamın 23 Mayıs günü riskli bölgedeki bir alışveriş merkezine gitmesi sonrası ev karantinasına alındığını anlattı. Ancak adamın karantina kurallarına uymayarak birçok kez dışarı çıktığı, bölgede gezdiği ve salgının yayılması riskine yol açtığı belirtildi. Açıklamaya göre, adam ve eşi, ilk karantina kararından beş gün sonra Covid pozitif çıktı.

Buna karşılık olarak yetkililer, adam ve eşinin yaşadığı binadaki 258 kişinin hükümetin karantina merkezine gitmesi ve aynı bölgede yaşayan 5 binden fazla kişinin de evde kalması emrini verdi.

Pekinli adamın tavrı ve yeniden getirilen sıkı kurallar Çin sosyal medyasında da tepki çekti. Bir kullanıcı, "Yasak kalkalı daha iki gün oldu. Bu adam ne yapıyor? Bu salgını ortadan kaldırmak istemiyor mu? Vakalar neredeyse sabitlenmişken dışarı çıkıp insanlara zarar vermesi mi gerekiyor?" yorumunu yaptı.

Çin'de dün, 102’si asemptomatik olmak üzere ülke genelinde toplam 122 vaka açıklandı. Sadece 12 vaka bildirilen Pekin’de, yedi gündür hiç Covid görülmeyen bölgelerde kütüphane, müze, tiyatro ve spor salonlarının yeniden açılmasına izin verildi. Kitlesel karantinadan kaçınmaya çalışan Pekin yetkilileri, seyahat kısıtlamaları getirerek bazı ilçelerde evden çalışmayı zorunlu kıldı, kamusal mekanları kapatırken vaka görülen yerlerde ilgili bina ve bölgelerde karantina uygulama kararı aldı.

Şanghay’da ise aylardır süren kısıtlamalar çarşamba günü sona erecek. Hükümet, hasarı gidermek adına bazı ekonomik teşvik önlemleri açıklamış durumda. Geçen hafta 10 binden fazla yetkilinin katıldığı toplantıda, Başbakan Li Keqiang ekonominin ‘kritik bir noktada’ olduğunu söyledi. Li, yetkililerin hızlı hareket etmemesi ve ekonomik büyümeyi dengelememesinin korkunç sonuçlar doğuracağı konusunda uyarıda bulundu.

Çin, Covid-19'un Omicron varyantının yayılımını durdurmak için sert kısıtlamalar getirmişti. Ülkenin sıfır Covid politikası, hayatı tekrar durdurduğu ve Şanghay’da ekonomiyi olumsuz etkilediği için halk tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, politikanın devam etmesi gerektiğini savunarak geri adım atmamıştı.

Şanghay ve Pekin’de binlerce kişiye toplu testler yapılırken kentler arası seyahati önlemek için yollar kapatılmış ve toplu taşıma da askıya alınmıştı. Yetkililer bir şehrin aktif nüfusunda vaka bildirilmediğini açıklayana kadar işletmeler ve okullar kapatıldı. Yiyecek dükkanları ve diğer gıda tedarikçileri dışında tüm işletmelerin açılması yasaklandı.

Ülkede Yurt dışından giriş yapanlar için iki haftalık karantina süreci hala devam ediyor. (Kısa Dalga)

Dünya