Çin'de 'Ma' soyadlı bir adam gözaltına alındı, Alibaba 26 milyar dolar kaybetti!

Çin'de 'Ma' soyadlı bir adam gözaltına alındı, Alibaba 26 milyar dolar kaybetti!
Çin devlet medyasının 'Ma' soyadlı bir kişinin gözaltına alındığına dair tek cümlelik haberi, piyasayı karıştırdı. Gözaltına alınan kişinin Çin merkezli e-ticaret devi Alibaba'nın kurucusu Jack Ma olduğunun zannedilmesiyle panik satışları yaşandı.

Çin devlet televizyonu CCTV'nin 'Ma' soyadlı bir kişinin ulusal güvenlik nedeniyle gözaltına alındığını duyurması, Jack Ma'nın kurucusu olduğu e-ticaret devi Alibaba'nın 26 milyar dolar değer kaybetmesine sebep oldu. CCTV'nin haberinde Jack Ma'nın kast edildiğinin düşünülmesiyle Hong Kong borsasında panik satışları başladı; Alibaba'nın piyasa değeri birkaç dakika içinde yüzde 9.4 değer kaybederek yaklaşık 26 milyar dolar düştü.

Söz konusu haberde, 'Ma' soyadlı bir erkeğin 25 Nisan günü, 'ayrılıkçılığı ve devletin yıkılmasını kışkırtmak için Çin karşıtı düşman güçlerle denizaşırı işbirliği yaptığı' iddia ediliyordu. Bu kişinin, Alibaba'nın merkezinin de bulunduğu Hangzhou kentinde gözaltına alındığı belirtiliyordu.

Tek cümlelik haber kısa süre içinde başka devlet medyası kuruluşlarında da yayınlanınca sosyal medyada panik etkisi yarattı. Borsa satışlarını durdurmak içinse yine Çin devlet medyası devreye girdi. İngilizce yayın yapan devlet gazetesi Global Times, kısa süre içinde 'suçlanan kişinin 1985 yılında Wenzhou kentinde doğduğu ve bir bilişim şirketinde araştırmacı olarak çalıştığı' bilgilerini vererek, Jack Ma söylentisini durdurmaya çalıştı. Global Times'ın eski yayın yönetmeni Hu Xijin de, Çin'in Twitter'ı olan Weibo'da iddiayı yalanladı.

Bu 'düzeltmelerin' ardından, Alibaba'nın borsadaki kayıplarını büyük ölçüde toparladığı belirtildi. (Kısa Dalga)

Dünya