Çin'de şaşırtan virüs önlemi: 'Pencereleri kapatın, Kuzey Kore'den Covid gelebilir'

Çin'de şaşırtan virüs önlemi: 'Pencereleri kapatın, Kuzey Kore'den Covid gelebilir'
Çin-Kuzey Kore sınırındaki Dandong kentinde, Covid vakalarının kaynağını tespit edemeyen yetkililerden bilim dışı uyarı geldi: "Pencereleri kapalı tutun, Kuzey Kore'den rüzgarla virüs girebilir."

Çin'in Kuzey Kore sınırındaki Dandong kentinde artan Covid-19 vakalarının kaynağı bulunamayınca, yerel yönetim yetkilileri 'yaratıcılığını konuşturdu'. Yetkililer, Kuzey Kore'den koronavirüs taşıyan partiküllerin rüzgarla evlere girebileceği iddiasıyla halktan pencerelerini kapalı tutmalarını istedi.

Pandeminin ilk günlerinde sınırlarını tamamen kapatan Kuzey Kore, ilk Covid vakalarını dünyanın normalleştiği bir dönemde, geçtiğimiz ay açıklamıştı. Çin'de ise başta Şanghay ve Pekin olmak üzere bir dizi kentte geçtiğimiz aylarda yeniden patlak veren salgın, sıkı önlemler sonucu kontrol altına alınabilmişti.

Ancak Kuzey Kore sınırındaki Dandong kentinde durum böyle olmadı. Sokağa çıkma kısıtlamalarının genişletilmesine rağmen, her gün birçok kişinin testi pozitif çıkmaya devam etti. Salgının ana kaynağını bir türlü tespit edemeyen yetkililer ise yeni bir önlem denemeye karar verdi. Kuzey Kore-Çin sınırındaki Yalu Nehri'nin kıyısında yaşayanlardan, içeriye koronavirüs girmemesi için pencerelerini kapalı tutmaları istendi.

Hong Kong Üniversitesi'nden halk sağlığı uzmanı Leo Poon, "Covid-19 partiküllerinin böylesine uzun mesafeleri kat ettiğini daha önceden hiç duymadım" dedi. Tsukuba Hastanesi'nden Dr. Toshikazu Abe de, "Covid-19 belki büyük bir spor salonunun içinde hareket edebilir ama köyleri geçebilir mi? Sanmıyorum" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Dünya