Çin'den ABD'ye yeni gözdağı: Pelosi Tayvan'a giderse ordumuz bir kenarda oturmaz

Çin'den ABD'ye yeni gözdağı: Pelosi Tayvan'a giderse ordumuz bir kenarda oturmaz
Pekin yönetimi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Asya ziyaretinde Tayvan'a gitmemesi konusunda yeni bir uyarı yaptı: Ordumuz kayıtsız kalamaz. Muazzam siyasi sonuçları olur.

ABD ile Çin arasında, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Asya ziyaretinde Tayvan'a da gideceği söylentisiyle patlak veren yeni gerilim dinmiyor. Pelosi'nin dün açıklanan resmi gezi programında Tayvan yer almasa da, Çin'den yeni bir gözdağı geldi.

Pekin yönetimi Tayvan’ı ayrı bir ülke olarak tanımayıp kendi parçası olarak görürken, Çin Dışişleri Sözcüsü Zhao Lijian "Pelosi'nin adayı ziyaret etmesi halinde Çin ordusunun bir kenarda sessizce oturmayacağını" söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın basın brifinginde konuşan Zhao, Pelosi'nin "ABD hükümetinin üç numaralı yetkilisi" olması nedeniyle, Tayvan'a olası ziyaretinin "muazzam siyasi sonuçlarının olacağını" söyledi.

Pelosi, tartışmalı Asya ziyaretine bugün ilk durağı olan Singapur'la başlıyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, sonrasında Malezya, Güney Kore ve Japonya’ya gidecek. Pelosi'nin Tayvan'a da gideceği söylentileri geçen hafta iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırmış, dün açıklanan resmi programda ise Tayvan yer almamıştı.

Pelosi haziran başında Tayvan’a Amerikan desteğini ortaya koymanın önemli olduğunu savunan bir açıklama yapmıştı. ABD Başkanı Joe Biden ise bunun ardından Pentagon’un "bu ziyaretin iyi bir fikir olmayacağına" ilişkin tespitini paylaşmıştı. Biden yönetiminin, Pelosi'yi ziyaretten vazgeçirmeye çalıştığı da aktarılmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya