Çin’in aşı hedefi 3 milyar doz

Çin’in aşı hedefi 3 milyar doz
Çin’de Covid-19 aşısı üretimi, yıl sonuna kadar 3 milyar doza çıkarılacak

Çin, iki ilaç firmasının üretimiyle dünyaya sunduğu Covid-19 aşılarını, bu yıl sonuna kadar 3 milyar doza çıkarmayı hedefliyor.

Yabancı ajansların haberlerine göre, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan Zheng Zhongwei, Sichuan eyaletine bağlı Chengdu kentinde yaptığı açıklamada “Bu yılın ikinci yarısında ihtiyacımızı tam karşılayabilecek yeterlikte olacağız” dedi. 

Çin’deki üreticiler üretim kapasitesini hızla artırmaya çalışıyor. Üretim kapasitesi mart sonuna kadar artırılarak günde 5 milyon doza çıkarılmış durumda.  

Çin’in önde gelen ilaç firmalarından Sinovac, daha önce üçüncü bir tesisisin devreye girmesinden sonra Covid-19 aşısının üretim kapasitesini yılık 2 milyar doza çıkardığını duyurmuştu. 

 Sinopharm da iki ayrı Covid-19 aşısı için yıllık toplam üretimini en az 1,1 milyar doza yükselttiğini açıklamıştı. Firma yetkilileri, nisandan itibaren aylık doz üretimini 100 milyona çıkardığını da bildirmişti.

Bu arada, Çinli yetkililerin, ülkede üretilen Covid-19 aşılarının etkililiğini artırmak için farklı aşılardan bir karışım elde etme düşüncesini değerlendirdiği belirtildi.

The Paper’a dayandırılan haberde, Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Gao Fu’nun, yetkililerin mevcut aşıların etkililik oranlarını yükseltme problemini çözme yollarını değerlendirmesi gerektiği görüşüne yer verildi. Chengdu’da bir konferansta yaptığı konuşmada Gao, farklı teknolojilere sahip aşı dozlarının değiştirilerek kullanımının etkililik sorununa bir alternatif olabileceğini, ayrıca mRNA aşılarının üretiminin de göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. (AJANSBİZİM) 

Sağlık