Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi: Türkiye 156 ülke arasında 133. sırada

Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi: Türkiye 156 ülke arasında 133. sırada
Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu’nun 2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda 156 ülke arasında 133. sırada yer aldı. Salgın öncesi dünyada cinsiyet eşitsizliğinin 99,5 yıl içinde son bulması beklendiği söylenen raporda, salgından sonra bu hesaplamanın 135,6 yıla çıktığı belirtildi.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 15 yıldan bu yana hazırladığı “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2021” raporunu yayımladı.

Rapora göre, İzlanda dünya genelinde kadın ve erkeklere en eşit şartları sağlayan ülke olarak listenin en başında yer alırken, İzlanda’yı Finlandiya, Norveç, Yeni Zelanda ve İsveç takip etti. Türkiye cinsiyet eşitliği endeksinde 156 ülke arasında 133. sırada yer aldı.

Raporda, Kovid-19 salgını öncesi cinsiyet ayrımının 99,5 yıl içinde sonlanması beklenirken, bu hesaplamanın pandemide bir nesil daha geriye giderek 135,6 yıla çıktığı belirtildi.

WEF'nin hazırladığı bu rapora göre, kadınlar bulut bilişim teknolojisi alanında yüzde 14, mühendislikte yüzde 20, veri ve yapay zeka teknolojilerinde ise yüzde 32 oranında istihdam ediliyor.

Raporda, ekonomik cinsiyet ayrımında 2020‘den bu yana yalnızca ufak bir iyileşme görüldüğü ve aradaki farkın kapanmasının 267,6 yıl alacağı öngörülüyor.

Salgın döneminde en çok kadınlar işlerini kaybediyor

Kovid-19 salgınının kadınlar üzerindeki etkisinin erkeklere göre daha yıkıcı olduğunu söylenen bu raporda  açıklanan verilere göre, salgın döneminde erkekler yüzde 3,9 oranında işlerini kaybederken, kadınlarda bu oran yüzde 5 oldu.

Dünya çapındaki kadın milletvekili oranının yüzde 26,1 olduğunu açıklayan rapor, kadın bakan oranının ise yüzde 22,6 olduğunu kaydetti.

Dünya Ekonomik Forumu'nun hazırladığı bu raporda, cinsiyet eşitliğinde yavaş ilerleme kaydeden verilerin yanı sıra, eğitim ve sağlık alanında cinsiyet ayrımcılığının neredeyse kapandığı belirtildi. Eğitimde küresel bazda 37 ülkenin cinsiyet eşitliğine ulaştığının altını çizen rapora göre, dünya genelinde eğitimdeki eşitsizliğin 14,2 yıl içinde kapanacağı öngörülüyor.

Sağlıkta alanında ise, cinsiyet ayrımında düşüş eğilimi olduğu ve sağlıktaki eşitsizliğin yüzde 95 oranında kapandığı açıklandı.

Gündem