Çırak ve stajyerler 'emeklilik' hakkı istiyor

Çırak ve stajyerler 'emeklilik' hakkı istiyor
Çırak ve stajyerler son EYT düzenlemesi sonrası başta sosyal medyada olmak üzere seslerini duyurmaya çalışıyor. Çırak ve stajyerler #StajSkkBaslangıcıOlsun etiketiyle siyasetçilere sesleniyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yıllar süren mücadelelerinin ardından istediklerini aldı. Çırak ve stajyerler de kapsamın genişletilmesini istiyor. Çırak ve stajyerler “#StajyerinOyuAltın” etiketiyle sosyal medyada örgütleniyor. euronews.com'daki habere göre Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) çırak ve stajyer kaydı bulunan kişilerin talebi şöyle:

"8 Eylül 1999'dan önce SGK’da çırak ve kaydı bulunanlar yaş şartı aranmadan, sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayıp emekli olabilmeli."

Bu kişiler çıraklık ve stajyerlik yaparken SGK’ya kayıtlı durumdaydı. Çırak ve stajyeler SGK’ye kayıtlı iken çalıştıklarını belirterek bunun emeklilik süresi kapsamında değerlendirilmesini istiyor.

Kim ne demişti?

Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP 24 Haziran 2018 seçim beyannamesinde bu konuda taahhütte bulunmuştu. Beyannamenin 121. sayfasında “Staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması” ifadesi hâlâ yer alıyor.

MHP kurumsal Twitter hesabından da 8 Haziran 2018’de şu paylaşımı yapmıştı: “Staj ve Çıraklık Süreleri Emeklilik Hizmetine Sayılacak #ÇalışanlarımızaTaahhüdümüz”

CHP Milletvekili Mahmut Tanal stajın SSK başlangıcı sayılması için Meclis'e kanun teklifi vermişti. Tanal “Staj mağdurlarının mağduriyetinin giderilmesi için Meclis'e kanun teklifi sunduk. İktidar hala meseleyi ağırdan alıyor. Diyoruz ki: #StajSskBaslangıcıOlsun #StajyerUmutlu” paylaşımı yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin çırak ve stajyerler için “Onlar çalışan değil öğrenci” yorumu yapmıştı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak staj ve çırak olarak emeklilik bekleyen 1,5 milyon kişinin olduğunu açıklamıştı.

Ekonomi