Çocuk, göz ve KBB bölümlerinde randevu alınamıyor

Çocuk, göz ve KBB bölümlerinde randevu alınamıyor
Çocuk, göz, KBB gibi bölümlerde randevu çilesi yaşanırken hastalar ya acil servislere ya da özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor.

Kamu hastanelerinde çocuk hastalıkları polikliniklerinden randevu bulunamıyor. Ayrıca göz, kulak burun boğaz (KBB), kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı bölümlerinde de randevu bulmak oldukça güç.

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre maddi durumu yeterli olanlar özel hastanelere giderken parası olmayanlar ise haftalarca, hatta bazen aylarca randevu açılmasını ve sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. Randevu alamayan hastalar iseacillere akın ediyor. Bu durum hem acil servislerin yükünü artırıyor hem de “gerçek” acil tedavi edilmesi gereken yurttaşların tedaviye erişiminde sıkıntılara neden oluyor.

'Bulunamayan randevu oranı yüzde 49'

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan (SES) Kubilay Yalçınkaya, 22 Ocak’ta 08.00 ile 10.00 ve 20.00-22.00 arası 81 ilde 4 branşta Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) sorgulaması yaptı, değerlendirmeye 20.00-22.00 arası randevu sorgulamasını aldı. Buna göre, çocuk sağlığı ve hastalıkları ile KBB, kadın hastalıkları ve doğum, göz hastalıklarında randevu bulmak bir hayli çileli. Yalçınkaya’nın araştırmasına göre, bu branşlarda bulunamayan randevu oranı yüzde 49. Yalçınkaya, ‘‘Son dönem acillerde oluşan kuyruğun asıl nedeni, hastaların gün içinde randevu bulamaması’’ diyor. Araştırmanın sonucu özetle şöyle:

Sadece 2 ilde ileri tarihlerde randevu var

Çocuk sağlığı ve hastalıkları branşında 79 ilde randevu bulunamamış olup bulunamayan randevu oranı yüzde 98 olarak tespit edildi. Sadece 2 ilde Burdur ve Ankara’da ileri tarihlerde randevu bulundu.

  • KBB branşında ise 40 ilde randevu bulunamadı. Bulunamayan randevu oranı yüzde 49.
  • Göz hastalıkları branşında 34 ilde randevu bulunamadı, bulunamayan randevu oranı yüzde ise 42.
  • Kadın hastalıkları ve doğum branşında ise 7 ilde randevu bulunamadı.

'Ağır çalışma koşulları ve hasta yükü'

Yalçınkaya’nın yaptığı sorgulama, kamu hastanelerinin yükünü gözler önüne sererken İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan’a göre yetkililerin bir planlama yapmaması sorunu derinleştiriyor. Prof. Erdoğan, aralarında çocuk hastalıkları branşının da bulunduğu bazı alanlarda uzmanlaşmaya olan ilginin giderek azaldığına işaret etti. Erdoğan, bunun nedeninin ‘‘ağır çalışma koşulları ve hasta yükü” olduğunu söylüyor. Erdoğan, şu saptamalarda bulundu:

‘‘Böyle olunca hekimler bu alanları seçmek istemiyor, kamudan kaçışlar oluyor. Özellikle bazı branşlarda randevu bulunamamasının nedeni buralardaki uzman sayısının azlığı, dağılımındaki eşitsizliği, uzmanların yeterince desteklenmemesi gibi nedenler sonucu hekimlerin özele kayması ya da istifa etmesi gibi nedenler sayılabilir.”

'Yeşil alanda 633 hasta gördüm'

Erdoğan, sözlerini şöyle noktaladı:

“Geçen gün bir yakınımı Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin aciline kaldırılmıştı. Bir cumartesi günüydü ve ambulanstaki arkadaşların demesine göre, çok sakin bir gündü. Buna rağmen ‘yeşil alan’ denilen yerde 633’üncü hastayı gördüm, sabaha kadar ne olacak kim bilir? Bu durum sürdürülemez.” (Kısa Dalga)

Sağlık