"Covid - 19 geçiren erkeklerde cinsel organ fonksiyonu bozulabiliyor"

"Covid - 19 geçiren erkeklerde cinsel organ fonksiyonu bozulabiliyor"
Uzmanlar aşıların değil ancak Covid-19'un kısırlığa neden olabileceğini söylüyor. Covid-19 erkeklerde cinsel organ fonksiyonunu bozulabiliyor. Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu, "Protez takılan erkeklerin penislerinden alınan doku örneklerinde virüsün varlığı gösterildi" dedi.

Aşı karşıtlarının iddialarından biri, ‘kısırlık yapması.’ Bu iddianın kaynağı mRNA aşısının hedefi olan spike proteinini kodlayan genetik şifre ve gebelikte plasenta gelişiminde görev alan ve syncytin-1 adlı gen şifresinin benzerlik göstermesi. İddiaya göre bu benzerlikten ötürü aşı syncytin-1 proteinini de etkisiz hale getirebilir. Yani plasentanın gelişmesini, dolasıyla çocuk sahibi olmayı engelleyebilir. Ancak bilimsel veriler bunun aksini söylüyor.

"AŞILANAN BİREYLERDE GEBELİK OLUŞTU"

diken.com.tr'den Mesude Erşan'ın haberine göre Kadın hastalıkları ve doğum uzman ve Üreme Sağlığını Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci şöyle konuştu: “Bu iddianın aslı yok. Kaldı ki öne sürülen genetik benzerlik çok küçük bir oranda. Aşıların faz çalışmaları ile aşılanmış bireylerde gelişen gebelik verileri bu iddiaları çürütüyor. Çiftlerin endişelenmesini gerektirecek bir yan etki söz konusu değil. Çocuk sahibi olmayı düşünen ya da tüp bebek tedavisi aşamasında olan çiftler gönül rahatlığıyla Covid-19 aşılarını yaptırabilirler. Aşıların kadında veya erkekte kısırlık yaptığına dair hiçbir şüphe ortaya atılmamış ve üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinden faydalanan çiftlerin tedavi sonuçlarında da hiçbir olumsuzluk ortaya konulmamıştır.”

TÜP BEBEK SÜRECİNİ ETKİLEMEZ

Bahçeçi,  aşıların, tüp bebek tedavi sürecinde de herhangi bir olumsuzluk yaratmadığını vurgularken şunları söyledi: “Ancak aşılama tamamlandıktan birkaç gün sonra tedaviye başlanmasını öneriyoruz. Böylece aşı sonrası kısa dönemde yaşanabilecek ağrı, ateş gibi belirtilerin takibi ve tüp bebek tedavisinde yaşanacak olası sıkıntıların önüne geçmek istiyoruz.”

Üroloji uzmanı Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu da ‘aşıların değil ama Covid-19 enfeksiyonunun erkeklerde kısırlığa yol açabileceğini’ söyledi: “Hastalığı ağır geçiren ve buna bağlı vefat eden erkeklerin testislerinde çok ciddi bozulma saptandı. Testisler, üreme için gerekli hormonların ve spermlerin üretildiği yer. Hatta testis ağrısı Covid-19’un belirtilerinden biri olabiliyor. Ayrıca yüksek ateşli tüm hastalıkların bir süre sperm kalitesini olumsuz etkilediğini biliyoruz.”

Bakırcıoğlu, Covid-19’un penise de zarar verebildiğine de dikkat çekti: “Covid geçiren erkeklerde cinsel organ fonksiyonu bozulabiliyor. Çünkü virüs, damar yapısını etkiliyor. Damarlı bir yapı olan penisi de bozduğu için ereksiyon sorununa yol açabiliyor. Protez takılan erkeklerin penislerinden alınan doku örneklerinde virüsün varlığı gösterildi.”

HABERİN TAMAMI

Sağlık