Covid-19 geçirenler ne zaman aşı olmalı?

Covid-19 geçirenler ne zaman aşı olmalı?
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Duran Tok: "65 yaş üzeri olmayan, kronik hastalığı bulunmayan bir kişi 3 doz mRNA aşılıyken hastalığı geçirmiş ise 4 ile 6 ay arasında koruyucu bağışıklığa sahip olur. Hastalıktan bir ay sonra aşı olunması doğru bir öneri değil."

Koronavirüs vakaları hızlı bir şekilde yükselirken, aşı da tekrar gündemde. Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, bugüne kadar 58 milyona yakın 1’inci doz, 53 milyonun üzerinde 2’nci doz olmak üzere uygulanan toplam aşı miktarı 150 milyon 453 bin 133 doza ulaştı.

Sosyal medyada 3 doz mRNA aşılı bir kişinin, hastalığı yeni atlattıktan sonra “4. doz aşımı ne zaman olmalıyım?” sorusuna bir hekim tarafından verilen “Bir ay sonra” yanıtı yeni bir tartışmayı başlattı. Milliyet gazetesinden Mert İnan'a konuşan kalp sağlığı uzmanı Bülent Polat, şu bilgileri paylaştı:

“Böyle bir öneri dünya sağlık otoriteleri tarafından kabul edilen bir yaklaşım değil. Klimik Derneği’nin son uyarılarında bu durum açıkça belirtiliyor. Derneğin son yayınında ‘2 mRNA aşılıyken Kovid-19 geçiren bir kişi 6 ay sonra hatırlatma dozunu olabilir’ diyor. Üç doz mRNA aşılı olup hastalığı geçiren bir kişiye ise ‘Aşıya gerek yok’ deniliyor. Bu nedenle vatandaşın sorusuna hekim arkadaşımız tarafından verilen cevap tuhafıma gitti. Bu arkadaşımızın, enfeksiyon hastalıkları uzmanı hocalar tarafından uyarılması gerektiğin düşünüyorum. Maalesef Twitter coşkusuyla bazen çok yanlış cümleler görebiliyoruz.”

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Duran Tok da şunları söyledi: "65 yaş üzeri olmayan, kronik hastalığı bulunmayan bir kişi 3 doz mRNA aşılıyken hastalığı geçirmiş ise 4 ile 6 ay arasında koruyucu bağışıklığa sahip olur. Hastalıktan bir ay sonra aşı olunması doğru bir öneri değil."

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal da hastane yatışı gerekenlerin büyük kısmının kronik hastalığı olanlar ile 65 üzeri vatandaşlar olduğunu söyledi: “Gençler ise hastalığı hafif atlatıyor. Bu dönemde çok yaşlı ve altta yatan hastalığı olmayıp Kovid-19 hastalığı geçiren kimsenin bir ay sonra hatırlatma dozu olmasını önermiyoruz. DSÖ bağışıklık sistemi zayıf olanların bile hastalıktan üç ay sonra aşılanmasını öneriyor."

HABERİN TAMAMI

Sağlık