Covid-19 ilacında Faz-2 çalışması bitti

Covid-19 ilacında Faz-2 çalışması bitti
TÜBİTAK desteğiyle yürütülen Covid-19 ilacı çalışmalarında Faz-2 aşaması tamamlandı.

TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu bünyesinde görev yapan Prof. Dr. Serdar Durdağı, Covid-19'a karşı geliştirdikleri ilaçta Faz-2 çalışmasının tamamlandığını söyledi. Durdağı, "İlaç 9 farklı merkezde 251 hasta üzerinde denendi ve o zamanki standart ilaç olan Favipiravir ile karşılaştırmalar yapıldı. Özellikle Favipiravir'e karşı üstün taraflarının olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Prof. Dr. Durdağı, farklı hastalıklarda onaylı ilaçlar arasından sanal tarama yapılarak hangi ilaçların Covid-19'a karşı etkili olacağını belirlediklerini söyledi. Durdağı, "Daha sonra bunların laboratuvar ortamında ya da yapay koşullarda değerlendirmelerini yaptık ve sonuç olarak gördük ki; özellikle astıma karşı kullanılan bir ilacın 'montelukast' denilen molekülün Covid-19'a karşı kullanılabilme potansiyeli var” diye konuştu.

“251 GÖNÜLLÜ ÜZERİNDE DENENDİ”

Durdağı, çalışmada şu ana kadar alınan sonuçları ve bundan sonraki planlarını şöyle anlattı:

"251 gönüllü hasta üzerinde denendi ve o zamanki standart ilaç olan Favipiravir ile sonuçlar karşılaştırıldı. İlaç etkinliği için hastaneye yatma oranlarında karşılaştırma yapıldı, acil servise başvuran hastaların oranları gibi karşılaştırmalar yapıldı. Özellikle Favipiravir'e karşı üstün taraflarının olduğunu söyleyebiliriz. Henüz sonuçlar yayımlanmadı; ama biz yakın zaman içerisinde önemli bir bilimsel dergide de herkesle paylaşacağız. Şu aşamada aslında biz Faz-2 sonuçlarını öncelikle yayınlamayı planlıyoruz. Tabii pandemi sürecinde desteğe bağlı olarak Faz-3 çalışmasına geçilecek. Öncelikle Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlarından onay almamız gerekiyor. Veya bizden Faz-3 çalışmasını yapmamızı isteyebilirler. Bu durumda Faz-3 çalışmasını tamamlamamız gerekir." (DHA)

Sağlık