Covid-19 tablosunda kritik gün bugün: Binin altı maskeye veda demek

Covid-19 tablosunda kritik gün bugün: Binin altı maskeye veda demek
Sağlık Bakanlığı verilerine göre önceki gün ve dün yeni vaka sayıları 1000'in altında çıktı. Bakan Koca, vaka sayısı üç gün üst üste binin altında çıkarsa toplu taşımada maske zorunluluğunun kalkacağını söylemişti.

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı korona verilerine göre 22 Mayıs'ta vaka sayısı 905 oldu. Dün ise vaka sayısı 922 olarak açıklandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamada vaka sayısının üç gün üst üste binin altında olması durumunda maske kullanımının toplu taşımada da zorunlu olmayacağını söylemişti.

Bugün açıklanacak tabloda da vaka sayısı iki gündür olduğu gibi binin altında olursa toplu taşımada maske kullanımı isteğe bağlı olacak.

27 Nisan'da okullarda ve kapalı alanlarda maske zorunluluğu kaldırılmıştı. Koronavirüs Bilim Kurulu'nda yapılan toplantıda vakalar binin altına düşünceye kadar toplu taşımadaki zorunluluğun devam edilmesi gerektiği kararlaştırılmıştı.

TTB TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, maske yasağının gevşetilmesine tepki göstermişti. Fincancı yeni varyant risklerinin olduğu bir dönemde bu kararın alındığını belirterek, "Hem Avrupa ülkelerinde hem de Çin’de birtakım yeni önlemler gündeme geliyor ve tartışılıyor. Bu durumdayken böyle bir kararı almış olmak bilim dışı yaklaşımın tezahürü" demişti.

Fincancı şu uyarılarda bulunmuştu:

"Toplumsal hareketliliğin arttığı ve ülkeler arası geçişlerin yoğunlaştığı bir turizm sezonuna giriyoruz. Başka ülkelerde açığa çıkabilen varyantların Türkiye’ye gelişi ve hızla yayılması söz konusu olabilir. Bunun yanı sıra Türkiye’de aşılama oranları da çok ciddi anlamda düşük. Özellikle hatırlatma dozlarının yapılmadığını görüyoruz. Bütün bunlarla birlikte bakıldığında Türkiye’de insanların aşılı olması halinde ölümlerden korunması mümkünken hatırlatma dozu sayıları yetersiz olduğu için insanları ağır hastalıklarla karşı karşıya bırakacak, ölüme varabilecek bir adım atıldı."

Fincancı vaka sayılarıyla ilgili verilerin de şüpheli olduğunu söylemişti:

Öncelikle vaka sayılarıyla ilgili yaklaşımın hakikati ifade ettiğini bilmiyoruz. Test oranlarına baktığımızda, varyantların hangi yaygınlıkta olduğunu bilmediğimiz koşullarda Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği bir sınır değer gerçekliğe de tekabül etmiyor." (Kısa Dalga)

Sağlık