Covid-19'u geçirdikten sonra ağır fiziksel aktivitelerden uzak durun

Covid-19'u geçirdikten sonra ağır fiziksel aktivitelerden uzak durun
Prof. Dr. Müftüoğlu: "Covid-19’u atlatanların hastalığı hafif geçirseler bile “Covid negatif” olduktan sonra da 2-3 hafta süre ile ağır fiziksel aktivitelerden uzak durmalarında fyada var..."

Koronavirüs vakalarında hızlı artış sürerken, uzmanlardan peş peşe 'hatırlatma dozu' uyarısı geliyor. Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu da aşı çağrısı yaparak riskli grupları şöyle sıraladı: "65 yaş altında olsalar da “KOAH hastaları yani ağır solunum yetmezliği bulunanlar, bağışıklık sistemi baskı altında olanlar, şeker hastalığı ve/veya hipertansiyon problemi yaşayanlar, insülin dirençli kilo sorunlu obeziteli kişiler, ağır derecede kalp, akciğer, böbrek yetmezliği bulunanlar..."

Müftüoğlu yazısında ayrıca BA.4 ve BA.5 varyantlarından kaynaklanan Covid-19 vakalarında hastalığın hafif seyrettiğini belirtirken, yorgunluk uyarısı yaptı. Müftüoğlu'nun yazısındaki bölüm şöyle:

" (...) Ama bilelim ki COVID-19 sonrasında ortaya çıkan “YORGUNLUK SORUNU”nun hastalığın hafif mi, ağır mı seyrettiğiyle pek bağlantılı olmadığı anlaşılıyor. Nedeni şu...

Covid-19’u hafif geçirmesine rağmen yorgunluğu, halsizliği süren, en ufak bir fiziksel çabada bile nefes nefese kalabilen binlerce “Covid-19 mağduru” var. Viral bir enfeksiyon geçirdikten sonra hemen herkesin kendini bir ölçüde yorgun hissetmesi aslında normal ama ne var ki Covid-19’da durum oldukça farklı.

Yukarıda belirttiğim gibi geçirilen Covid-19 enfeksiyonunun ağırlığı ile hastalığı atlattıktan sonra hissedilen yorgunluk duygusunun derecesi orantısız olabiliyor. Uzmanlar bu problemin öncelikle enfeksiyon süreci ve sonrasında akciğerlerdeki “oksijen değişiminin yetersizliği”nden kaynaklandığını söylüyor. Ayrıca enfeksiyonun mitokondrilerde fonksiyonel bozukluklara yol açarak kaslarda güç ve yetenek kaybına da sebep olabileceği belirtiliyor.

Covid-19’u atlatanların hastalığı hafif geçirseler bile “Covid negatif” olduktan sonra da 2-3 hafta süre ile ağır fiziksel aktivitelerden uzak durmalarında ve “COVID NEGATİF, YORGUNLUK POZİTİF” sorununa karşı uyanık olmalarında fayda var. Benim tavsiyem: Covid-19 sonrasında 2-3 hafta daha yoğun egzersizlerden uzak durmanızdır."

YAZININ TAMAMI

Sağlık