Cumartesi Anneleri 850. haftada: "Bizi değil, failleri yargılayın"

Cumartesi Anneleri 850. haftada: "Bizi değil, failleri yargılayın"
Cumartesi Anneleri, her hafta düzenledikleri eylemelerinin 850’ncisini, 700’üncü hafta eylemlerinden dolayı haklarında açılan davaya dikkat çekerek, "Bu dava 'hiç kimse kendisini güven içinde hissetmesin' diye açılmış bir davadır" dedi.
Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılmasını talep etmek amacıyla her hafta düzenledikleri eylemlerinin 850.'sini online olarak gerçekleştirdi. Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre açıklamada, Cumartesi Anneleri’nin oturma eyleminin 700’üncü haftasındaki engellemenin ardından haklarında açılan davaya dikkat çekildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, davanın 2’nci duruşmasının 12 Temmuz’da İstanbul Adliyesi’nde görüleceğini hatırlattı.
 
‘HUKUKA AYKIRI DAVRANIYOR’
 
O gün İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu tarafından oturma eyleminin yasaklandığını, annelere polisler tarafından müdahale edilip darp edildiğini anımsatan Türkdoğan, “Bu yetmezmiş gibi üzerine de dava açıldı. 699’gün oturduk kamu güvenliği bozulmadı da ne oldu da 700’üncü hafta da kamu güvenliği bozulmaya başladı. Çünkü İçişleri Bakanı'nın siyaseti buna neden oldu. Anneleri hedef gösterdi. Bu kişi ile ilgili çok ciddi iddialar var. Hukuka aykırı davrandığı artık herkes biliyor. 90’lı yıllarda Mehmet Ağar’da öyleydi. Bu nedenle bu yasaklardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Çünkü adalet ve özgürlük mücadelesi her zaman kazanır ve kesinlikle kazanacak. Annelerimizin direnci ve inancı bu yasakları yırtıp atacaktır. İnanıyorum ki 12 Temmuz’da beraat kararı verilecek ve bu hukuksuzluk son bulacak” diye konuştu.
 
Ardından söz alan Cumartesi Annesi Emine Ocak, “Ben, çocuklarım ve torunlarım adalet istiyoruz” dedi.
 
‘BİZİ DEĞİL, FAİLLERİ YARGILAYIN’
 
Gözaltında katledilen Fehmi Tosun’un kızı Jiyan Tosun da Cumartesi çocukları adına söz aldı. Babasının akıbetinin açıklamasını isteyen Tosun, sorumluların yargılanmasını istedi. 
Gözaltında kaybedilen daha sonra cenazesi bulunan Hasan Ocak’ın yeğeni Dilcan Acer ise Cumartesi torunları adına söz aldı. Galatasaray Meydanı’nda büyüdüğünü paylaşan Acer, “Bu gün dayım, teyzem adalet aradığı için, kaybedilen dayımın akıbetini sorduğu için yargılanıyor. Adalet istemekten ve hakikati istemekten asla vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti.
 
‘GÜVENDE HİSSETMEYİN’ MESAJI
 
Bu haftaki basın metnini Cumartesi İnsanlarından İkbal Eren okudu. Eren, "Keyfiliği reddettiğimizi, bizi insan ve vatandaş kılan hak ve özgürlüklerimizi kullanmakta ısrar edeceğimizi bu yargılama vesilesiyle bir kez daha deklare edelim. Kaç yıl geçerse geçsin; kayıplarımız için, adalet istemekten, devletin hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 151 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.