Cumartesi Anneleri eylemine yapılan gözaltı hakkında tazminat davası

Cumartesi Anneleri eylemine yapılan gözaltı hakkında tazminat davası
Cumartesi Anneleri'nin 954'üncü haftadaki eyleminde Galatasaray Meydanı'nda polis müdahalesine maruz kalarak gözaltına alınan Aydın Aydoğan, tazminat davası açtı.

ESRA TOKAT


Galatasaray Meydanı'nda açıklama yapmaları engellenen Cumartesi Anneleri/İnsanlarına polis 954'üncü haftada da bir kez daha müdahale etmiş ve 30 kayıp yakını ve hak savunucusu gözaltına alınmıştı.

Savcılık 'kovuşturmaya yer yok' dedi

954. haftada yapılan eyleme katılanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Söz konusu duyuru hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "Şüphelilerin eylemlerinin ihtara rağmen dağılmama üzerine zor kullanılmasına rağmen dağılmamakta ısrar etme şeklindeki suçun unsuru oluşturmadığı, bu itibarla tüm şüphelilerin üzerine atılı 2911 sayılı yasaya muhalefet suçunun kanuni ve yasal unsurlarının oluşmadığı ve müsnet görevi yaptırmamak için direnme suçu yönüyle suçun kanuni ve yasal şartlarının oluşmadığı anlaşılmakta" gerekçesiyle 'kamu adına kovuşturmaya yer olmadığı' kararını verdi.

eylem-001.jpeg

75 bin liralık tazminat davası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın verdiği kararın ardından konuyu yargıya taşıyan eylemcilerden Aydın Aydoğan, İstanbul Bakırköy 17'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak Maliye Bakanlığı ve polisler hakkında 75 bin liralık tazminat davası açtı. Aydoğan dava dilekçesinde söz konusu gözaltının hukuksuz olduğunu belirtti ve AYM'nin 700'üncü hafta eylemine dair verdiği hak ihlali kararını gerekçe gösterdi.

Söz konusu davanın ilk duruşması 7 Mart'ta görülecek.

Ne olmuştu?

Gözaltında kaybedilen yakınlarına ne olduğunun ortaya çıkarılması ve sorumluların cezalandırılması talebiyle 27 Mayıs 1995’ten beri İstanbul-Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda her cumartesi günü oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri ve onları destekleyenler, 700. haftalarında (25 Ağustos 2018) polis müdahalesiyle karşılaşmış ve 49 kişi gözaltına alınmıştı. Bu eylemde polis tarafından yaralanan Aydın Aydoğan’ın başvurusuyla ilgili Anayasa Mahkemesi (AYM) hak ihlali kararı vermişti. (Kısa Dalga)

Gündem