Cumartesi Anneleri gözaltıları AYM’ye taşındı

Cumartesi Anneleri gözaltıları AYM’ye taşındı
İHD üyesi Aydın Aydoğan, gözaltına alındığı Cumartesi Anneleri eylemleri için kötü muameleye maruz kaldığı gerekçesiyle AYM’ye başvurdu. Aydoğan, ayrıca astım hastası olduğu halde maruz kaldığı uygulamalar nedeniyle iki ayrı tazminat davası açtı.

AYM’nin verdiği hak ihlalleri kararı sonrası Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 954’üncü ve 968’inci hafta buluşmalarına katılan insan hakları savunucusu Aydın Aydoğan, polis müdahalesiyle gözaltına alınması üzerine konuyu yargıya taşıdı.

Artı Gerçek'ten Ezgi Yıldız'ın haberine göre, İHD üyesi Aydın Aydoğan, gözaltında geçirdiği süre ve astım hastası olduğunu kolluk görevlilerine söylemesine rağmen ters kelepçeli bir halde gözaltı aracında bekletildiğini belirttiği şikayet dilekçesinde maruz bırakıldığı kötü muamele için tazminat davası açtı.

Bakırköy 20’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne ve Bakırköy 17’nci Ağır Ceza Mahkemeleri’ne başvuran Aydoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile söz konusu uygulamayı yapan polislere her biri 75 bin Türk Lirası (TL) değerinde iki ayrı dava açtı.

aydin-aydogan.webp

Aydın Aydoğan, 700’üncü hafta eylemlerine ilişkin haklarında dava açıldığını ifade etti. Kamu davasına dönen suçlamalardan beraat ettiklerini ifade eden Aydoğan şunları söyledi:

“Bize terörle mücadele biriminden kamu adına dava açmışlardı. İkisinden de beraat ettik. İkisi için de tazminat davası açtım. Adli tıp raporlarında astım hastası olduğum ve bileklerimde kelepçe izleri olduğu bilgisi de yer alıyor. Hepsini belgeledim.”

"Hakkımda iki ayrı AYM kararı var tekrar başvuru yapmak zorunda kaldım"

Yazdığı şikayet dilekçesinde AYM’nin daha önce İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ile kayıp yakınlarından Maside Ocak’ın yaptığı başvurular sonucu hükmettiği hak ihlalleri kararlarını referans gösteren Aydoğan, yaşadıklarını ‘hukuksuzluk’ olarak yorumladı. Aydoğan AYM’ye yaptığı başvuruyu ise şu sözlerle anlattı:

“AYM’ye yaptığım başvuruda da tamamen hukuksuz gözaltı yaşadığımızı ve buna ilişkin daha önce AYM’nin verdiği hak ihlali kararlarını olduğunu belirttim. Benimle ilgili de daha önce verilmiş iki ayrı hak ihlali kararı var. İlki polis şiddeti diğeri ise toplantı ve gösteri hakkımın ihlal edildiği yönünde. Kararlarda açık hak ihlalleri olmasına rağmen kamu görevlileri kanun tanımazlık yapmaya devam etmekte. Bu sebeple yeniden başvuru yapmak zorunda kaldım.” (Kısa Dalga)

Gündem