Cumartesi Anneleri’ne polis müdahale etti; Pervin Buldan polis ablukasında açıklama yaptı

Cumartesi Anneleri’ne polis müdahale etti; Pervin Buldan polis ablukasında açıklama yaptı
Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve sorumluların cezalandırılması talebiyle Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi yapmak isteyen Cumartesi Anneleri, yine gözaltına alındı. HDP Eş Genel Başkanı Buldan, polis kalkanlarıyla kapatılan Galatasaray’dan İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı’na çağrı yaparak, Galatasaray yasağına son verilmesini istedi.

Anayasa Mahkemesi’nin Galatasaray Meydanı’ndaki eylemin yasaklanmasının hak ihlali olduğu yönündeki kararına rağmen kayıp yakınları, 10 haftadır engelleniyor.

Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, kendisi de kayıp yakını olan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri ile birlikte Galatasaray Meydanı’na geldi.

Buluşmalarının 951. haftasında oturma eylemi ve basın açıklaması yapmak isteyen kayıp yakınları, polisin ablukasıyla karşılaştı.

Polis, Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan 17 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle: Hanife Yıldız, İkbal Eren Yarıcı, Maside Ocak, Hanım Tosun, Mikail Kırbayır, Ali Ocak, Eren Keskin (İHD Eş Genel Başkanı), Gülseren Yoleri (İHD İstanbul Şube Başkanı), Leman Yurtsever, Cihan Kaplan, Hatice Onaran, Fırat Akdeniz, Nazım Dikbaş, İsmail Yücel, Hünkar Hüdai Yurtsever, Arda Yüksel, Meryem Bars

Buldan’dan İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı’na çağrı

Gözaltılara ve AYM kararının uygulanmamasına tepki gösteren HDP Eş Genel Başkanı Buldan, polislerin kalkanlarla kapattığı Galatasaray Meydanı’nda bir açıklama yaptı.

Buldan, şöyle konuştu:

“AYM'nin Cumartesi Anneleri’ne Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasını hak ihlali olarak değerlendiren iki kararına rağmen engelleme devam ediyor. Oysa AYM kararları, Cumartesi Anneleri’nin engellenmesinin bütün sonuçlarıyla birlikte ortadan kaldırılmasını içermektedir.

Beyoğlu Kaymakamlığı’nın ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün bu karara uymayı reddetmesi, ihlalde ısrardır.

951. haftamızda bir kez daha hatırlatıyoruz: AYM ve AİHM kararlarını uygulamayan bir sistem, hukuk devleti güveni yaratamaz. Adalet sistemindeki ağır hasar onarılmadan, hukuka dönülmeden sorunlarımız çözülemez.

951. haftamızda Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı’nı, AYM'nin kararlarına ve meşruiyetine saygı göstermeye, beş yıldır keyfi bir biçimde sürdürülen Galatasaray yasağına derhal ve koşulsuz olarak son vermeye çağırıyoruz.”

“Biz hakikati anlatıyoruz"

Öte yandan, Cumartesi Anneleri’nin Twitter hesabından şu paylaşımlar yapıldı:

“Biz hakikati anlatıyoruz:

Bu topraklarda yaşanan inkârı ve adaletsizliği görünür kılmak için mücadele ediyoruz. Kayıplarımızı arıyor ve faillerin cezalandırılmasını talep ediyoruz.

Bizi zorla, şiddetle susturmak istiyorlar. Susmamakta kararlıyız.

Kayıplarımızdan, adalet arayışımızdan ve Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmiyoruz.

Tüm baskılara, doğruyu söylemenin, haklı olduğumuzu bilmenin gücü ve cesaretiyle karşı çıkıyoruz.” (Kısa Dalga)

Gündem