Erdoğan'dan esnafa destek paketi açıklaması

Erdoğan'dan esnafa destek paketi açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pandemi nedeniyle esnafa verilecek yeni destekleri açıkladı. Erdoğan’ın açıklamasına göre birinci gruptaki esnafa 5 bin lira, ikinci gruptaki esnafa 3 bin lira verilecek. Yaş çay için ise 4 TL’lik taban fiyat belirlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pandemi nedeniyle esnafa verilecek yeni destekleri açıkladı. Erdoğan’ın açıklamasına göre birinci gruptaki esnafa 5 bin lira, ikinci gruptaki esnafa 3 bin lira verilecek. Yaş çay için ise 4 TL’lik taban fiyat belirlendi. Erdoğan, “Salgın başladığından bugüne 661 milyar liralık kaynağı insanımıza vermiş olduk” dedi. Erdoğan, MİT’in uzun süredir yürüttüğü çalışmalar neticesinde PKK’nın Suriye sorumlusu Sofi Nurettin kod isimli teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bugün toplanan kabine toplantısı 4 saat sürdü. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklama yaptı. Erdoğan, yurttaşların ve özellikle de esnafın merakla beklediği soruların cevabını açıkladı.

Erdoğan’ın açıklamasına göre esnaf iki gruba ayrıldı. Birinci gruptakilere 5 bin lira, ikinci gruptakilere 3 bin lira hibe ödemesi yapılacak. Kuraklıktan zarar gören çiftçinin Tarım ve Kredi Kooperatiflerine olan borcu ertelenecek. Büyük şirketlere “nefes kredisi” verilecek. Yeni yılda yaş çayın alım fiyatı 4 lira oldu. Emeklilerin maaşı da 1500 liraya yükseldi.

Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:

MAYIS SONUNA KADAR HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMAK YASAK: Salgın sebebiyle gönlümüzce bir bayram niyaz edemediğimiz açıktır. Salgın nedeniyle verdiğimiz mücadelenin tek amacı vatandaşımızın sağlığını korumaktır. Vefat sayısının 45 bine dayandığı, yüzbinlerce insanımızın hastanelerde tedavi gördüğü ortamda başka türlü hareket edebilmemiz mümkün değildir… İnsanımızın sağlığını her şeyin önüne koymak milletimizin bize verdiği sorumluluğun gereğidir. Salgını büyük ölçüde kontrol altına aldık. Kademeli normalleşme takviminin mayıs ayını konu alan uygulama esaslarını İçişleri Bakanlığımız açıkladı. Hafta sonları mayıs ayı sonuna kadar sokağa çıkma kısıtlaması sürecek.

ÖĞRETMENLERİ AŞILANMASINI SAĞLAMAYA ÇALIŞIYORUZ: Anaokulları ve kreşler açılacak. Diğer eğitim, öğretim kademeleriyle ilgili süreç daha sonra belirlenecektir. Kabine toplantımızda 1 Haziran’dan itibaren başlayacak normalleşme takviminin ikinci adımını görüştük. Ay sonuna kadar olan süreçte vaka sayılarını daha da aşağılara çekmek için milletimizin kademeli normalleşme döneminin tedbirlerine uymasını rica ediyorum. Öğretmenler başta olmak üzere riskli grupların bir an önce aşılanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Belirlenen tedbirler, hayata geçirilen uygulamalar insanlarımıza eziyet olsun diye değil bu sıkıntılı ve maliyetli süreci bir an önce geride bırakmaya yöneliktir. Salgının süresi uzadıkça tahammüllerin azaldığını biliyoruz. İnşallah en zorunu geride bıraktık. Bundan sonraki süreçte kısıtlayıcı tedbirlere gerek olmayacağını ümit ediyoruz.

KLAVYE SİLAHŞÖRLÜĞÜ: Salgın artıp, vefat sayıları yükseldiğinde niye tedbirleri almıyorsunuz diyen, tedbirler ortaya konulduğunda karşı çıkanlar olduğunu da görüyoruz. Bu salgın ile mücadele eden herkese saygısızlıktır. Elini taşın altına koymayıp, sadece ekran ve klavye silahşörlüğüyle gezenleri milletimize bırakıyoruz… Hamdolsun milletimiz de bizim neyi amaçladığımız gayet iyi biliyor. Attığımız her adımda insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla insanımızın hem sağlığını hem de işini ve aşını korumanın mücadelesini verdik. Sanayide, lojistikte, ihracatta sıkıntıya yol açmamaya çalıştık. Kısıtlamalardan etkilenen sektörlere maaş, kira, gelir desteği, vergi ve prim ötelemelerini yaptık. Kredi kolaylıkları ve taksit ertelemeleri gibi her türlü kolaylığı sağladık. Şimdiye kadar yaptığımız kredi yardımlarıyla 79 milyar liraya ulaştı. Yıl sonuna 104 milyar lirayı bulacak. Yaklaşık 645 bin emeklimizin maaşını 1500 liraya çıkardık. Tabii bu süreç içerisinde dezenformasyon yapmıyorlar mı? Esnafımıza verdiğimiz ciro ve kira desteğinde 1 milyon 200 bin vatandaşımız yararlandı.

661 MİLYAR LİRALIK KAYNAĞI İNSANIMIZA VERMİŞ OLDUK: Vergi indirimleriyle devletin 26 milyon lirayı bulan alacağından vazgeçerek destek olduk. Desteklerin tutarı 55 milyar lirayı buldu. Haziran sonu itibariyle 56 milyar liraya ulaşacak. Nakdi ödemelerin tutarı 134 milyar lira tutarken, haziran sonu itibariyle 181 milyar lirayı bulacaktır… Salgın başladığından bugüne 661 milyar liralık kaynağı insanımıza vermiş olduk.

HANGİ ESNAF NE KADAR DESTEK ALACAK?: İşlerine ara veren esnafımıza iki grup halinde destek olacağız. Kahvehane, düğün salonları, kantinler, kırtasiyeler, hamamlar gibi işletmeler birinci grupta yer almaktadır. 235 bini bulan işletmeler bir defaya mahsus 5 bin lira destek ödemesi yapacağız. İkinci grupta oto yıkamacılar, kuru temizlemeciler, camcılar, çilingirler, kalaycılar, kaportacılar, kurs işletmecileri yer almaktadır. Bu gruba daha önce destek ödemelerinden yararlanan lokantalar, minibüsçüler de dahildir. Bu grupta yer alan vatandaşlarımıza 3 bin lira destek ödemesi vereceğiz. 4 milyar 602 milyon liralık kaynağı vatandaşımıza veriyoruz.

KURAKLIKTAN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİNİN BORCU ERTELENECEK: Büyük şirketler için de nefes kredisi adıyla yeni adımlar atıyoruz. Bugün çiftçilerimize de müjdelerimiz var. Ramazan ayı boyunca 181 bin patates ve soğanı alarak, ihtiyaç sahibi ailelere dağıttı… Bazı ürünlerin rekoltelerinde azalma olacağı anlaşılmaktadır. Hububat ve bakliyatta ülkemizin kendi ihtiyacını karşılamama durumu olmayacaktır. Kuraklıktan zarar gören çiftçimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcu ertelenecek. 2021 yılı alım fiyatları şöyle: Belirlediğimiz 2021 yılı alım fiyatları ise Toprak Mahsulleri Ofisi'nin sert ekmeklik buğday alım fiyatı 2 bin 250 lira, arpa alım fiyatı 1750 lira, kırmızı mercimekte ton başına 5 bin lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir. Ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı sağlayacaktır. Açıkladığımız fiyatlar referans fiyat olacaktır. Aynı şekilde kabul edilecektir.

YAŞ ÇAYIN KİLO FİYATI 4 LİRA OLDU: Çay üreticilerimiz için alım fiyatını açıklıyorum. Yaş çay alım fiyatı kilo başına 3 lira 87 kuruş, destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltilmiştir. Çiftçilerimizden tek isteğimiz bir karış toprağı dahi boş bırakmadan ekmeleri ve biçmeleridir. Yeni hasat döneminin ülkemize ve özellikle çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. (ANKA)

Ekonomi