Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 2023 yılı asgari ücret açıklaması: Yüzde 55 zamla 8 bin 500 liraya çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 2023 yılı asgari ücret açıklaması: Yüzde 55 zamla 8 bin 500 liraya çıktı
Yeni yılda uygulanacak asgari ücret 5 bin 500 liradan 8 bin 506 liraya yükseldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni yılın asgari ücretini açıklamak için bugün Ankara'da kameraların karşısına geçti.

Cumhurbaşkanı, 2023'te asgari ücretin 8 bin 500 lira olacağını söyledi. Bu yılki asgari ücret 5 bin 500 liraydı.

Böylece son olarak temmuz ayında güncellenen asgari ücrete yüzde 55 zam gelmiş oldu.

Haber ajansları daha sonra asgari ücreti '8 bin 506' lira olarak düzeltti.

'Ortak rakamda anlaşamadılar'

Erdoğan'ın açıklaması şöyle:

* Her sene olduğu gibi bu yıl da önümüzdeki yılın asgari ücretini belirlemek üzere bir araya gelmişlerdir. Yapılan bir dizi toplantı sonunda çalışan ve işveren tarafları ortak rakam üzerinde anlaşamamışlardır.

* Elbette herkes kendi çıkarları doğrultusunda bir tutum ortaya koyacaktır. Ne emekçilerin hakkının yenmesine, ne de işverenlerin üzerine altından kalkamayacakları yükün binmesine rıza gösteririz.

* Makul bir noktada uzlaşma sağlanabilmesi için samimi gayret sarf ettik. Çalışan temsilcilerinin aramızda olmasını isterdik. Asgari ücreti ortada bırakamazdık.

'Ekonomik görünümle uyumlu'

* Geçmiş yıllarda da hükümetçe sonuçlandırılan çok sayıda asgari ücret müzakeresi vardır. Bu defa da öyle yaptık. Açıklayacağımız rakam genel ekonomik ve sosyal görünümüyle de uyumludur.

* Bugün ülkemiz 34,7 milyonluk işgücüne karşılık 31,6 milyonluk istihdamla tarihin en yüksek çalışan rakamına ulaşmıştır. Kadınların işgücüne katılımı rekor kırdı. Küresel krizin gelişmiş ülkeleri dahi ciddi sarstığı süreçte Türkiye'nin kalkınmasını sürdürmesi ilgiyle takip edilmektedir.

'Devletin küfesi var'

* Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz. Adeta akrebin kıskacında yoğrularak gelişen, büyüyen, güçlenen Türkiye'nin gerçekten çok büyük fedakarlıklarla kazandığı imkanları, her bir insanımızın emrine vermeyi sürdüreceğiz. Bilindiği gibi ülkemizde 2002 yılında, bunun altını çiziyorum ve ısrarla söylüyorum, 184 lira olan asgari ücret, bizim dönemimizde, bu da çok önemli, nominal olarak 30 kat, reel olarak yüzde 142 oranında artmıştır. Geçtiğimiz yılbaşında asgari ücrete o günlerin şartlarını dikkate alarak yüzde 50 oranında artış yaparak, net 4 bin 253 liraya yükseltmiştik. Sadece bununla kalmamış, asgari ücretten alınan Gelir Vergisi ve Damga Vergisini de kaldırmıştık. Ayrıca tüm gelirlerin asgari ücret kadar kısmını, bu muafiyet kapsamına dahil etmiştik. Yıl içinde enflasyonda yaşanan yüksek artış, bizi, temmuz ayında yeni bir düzenleme ile asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarmaya yöneltmiştir. Bütün bunları yaparken, unutmayalım sırtımızda bu devletin küfesi var

* Ama tabi sırtında küfe müfe olmayanlar atıyorlar. 'Şu kadar, bu kadar veririz filan falan' diye... Çünkü bir sıkıntısı yok. At, nereye giderse gitsin. Ama biz, çok hassasız ve 85 milyon nüfusu olan ülkemiz, bu yıl 1 milyonun üzerinde bir artış daha söz konusu nüfus olarak, yani yılsonu itibarıyla nüfusumuzun 86'yı aşması, yakalaması mümkün, bütün bunları düşünmek durumundayız. Şimdi bu ayla birlikte enflasyon oranlarının hızla aşağıya düşüşüne şahitlik edeceğiz. Enflasyonu inşallah yıl ortasında yüzde 30'lu, yıl sonunda yüzde 20'li rakamlara indirmekte kararlıyız.

* Ara düzenleme yapmaktan kaçınmayız. (Kısa Dalga)

Gündem