Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: TRT’de Kavala ile ilgili herhangi bir dizi yayınlanmamıştır

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: TRT’de Kavala ile ilgili herhangi bir dizi yayınlanmamıştır
DEM Parti Milletvekili Çandar'ın TRT dizisi Metamorfoz aracılığıyla Osman Kavala’nın itibar suikastına uğradığına dair verdiği soru önergesine yanıt geldi.

DEM Parti Milletvekili Cengiz Çandar, TRT'nin dijital platformu ‘Tabii'de yayınlanan ve Osman Kavala'yı konu alan ‘Metamorfoz’ dizisiyle ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergeye yanıt veren Yılmaz, “Soru önergesinde bahsi geçen kişiye ilişkin TRT’nin kanal ve platformlarında herhangi bir dizi yayımlanmamıştır” dedi.

‘Hakaret’, ‘iftira’, ‘özel hayatın gizliliği’

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre Çandar, RTÜK’e yaptığı başvuruda; dizideki başrol karakterin, Osman Kavala’nın dış görünüşüne kasıtlı olarak benzer hale getirildiğini belirtmiş ve dizi aracılığıyla ‘hakaret’, ‘iftira’, ‘özel hayatın gizliliği’ gibi suçların oluştuğunu ifade etmişti. Kamu kaynaklarını kullanan TRT’nin böylesi bir suça zemin olacak bir yapım, yayın işinde bulunmasının kabul edilemez olduğunu belirten Çandar, TRT hakkında yaptırım uygulanmasını talep etmişti. RTÜK Üst Kurul Başkan Yardımcılığı, başvurunun RTÜK tarafından incelendiğini ve Üst Kurul gündemine sunulacak bir ihlalin bulunmadığını bildirdi.

'İtibar suikastı niteliği taşıyan bir yayın'

Dizideki ihlalleri Meclis gündemine de taşıyan Çandar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, "Yurttaşların cebinden çıkan vergilerle faaliyet gösteren TRT’nin, siyaseten yaratılmaya çalışılan bir algı operasyonuna alet edilmesi; Osman Kavala’yı 'casuslukla' itham eden ve itibar suikastı niteliği taşıyan bir yayında bulunması skandaldır” ifadelerini kullandı.

'Tesadüf olabilir mi?'

Önerge ile dizinin hazırlanması talimatını kimin verdiğini öğrenmek isteyen Çandar, Cevdet Yılmaz’a şu soruları da yöneltti:

- TRT, kamu kaynaklarını “Goebbelsvari” faaliyetlere harcama hakkını nereden bulmaktadır?
- Komplo teorileriyle, bir kişi üzerinde suçlu algısı oluşturmak ve itibar suikastı gerçekleştirmek; Anayasa ve hukuk devleti ilkelerine aykırı değil midir?
- Bahsi geçen dizinin senaryosunun, Cumhurbaşkanı’nın, Osman Kavala hakkında yaptığı açıklamalarla bu denli örtüşüyor olması tesadüf olabilir mi?

Yanıt geldi

Önergeye Cumhurbaşkanlığından gelen cevapta “Soru önergesinde bahsi geçen kişiye ilişkin TRT’nin kanal ve platformlarında herhangi bir dizi yayımlanmamıştır” denildi. (Kısa Dalga)

Gündem