Faruk Bildirici yazdı: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağında kim ne sordu?

Faruk Bildirici yazdı: Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın uçağında kim ne sordu?
Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçaktaki basın toplantısını yazdı. Kim hangi soruyu sordu, kimler hiç soru sormadı.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Soçi ve Karabağ gezilerinden dönüşte uçakta düzenlediği basın toplantısında sorulan soruları ele aldı. Bildirici, "Toplu uçak fotoğrafından çıkarabildiğim kadarıyla soru sormayanlardan biri Anadolu Ajansı Genel Müdürü Serdar Karagöz… Diğerleri de Sami Dadağlıoğlu (Akit TV), Mustafa Kartoğlu (Akşam), Serhat İbrahimoğlu (TVNET), Nazif Karaman (Sabah), Ali Adakoğlu (Milat), Ahmet Albayrak (TRT) ve Hasan Basri Yalçın (Sabah)… Sanırsınız Erdoğan’ın uçağında özel davetli olarak yolculuğa katılmak, turistik bir gezi de gözlem ve izlenimlerde bulunmak, orada görünmek yeterli oluyor…" dedi.

farukbildirici.com sitesindeki "Arkadaşlar, teke tek poz verip yanıltmayın" başlıklı yazısında ilgili bölüm şöyle:

(...) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt dışı gezilerinde uçakta çekilen toplu fotoğrafların en büyük yararı da bu. Erdoğan’ın itibar ettiği medya kuruluşları ve gözdesi gazetecilerin hangileri olduğu, o listedeki değişimler toplu fotoğraftan anlaşılabiliyor.

   Şimdi o fotoğrafların çekilmesi öncesinde neler yaşandığına ilişkin yeni veriler ortaya çıkmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bir süredir uçaktaki basın toplantılarının metinlerini, soruları soran gazetecilerin isimleriyle birlikte deşifre ederek uçaktaki gazetecilere dağıtıyor. AA ve diğer medya kuruluşları bu isimleri çıkararak haberleri yayımlıyor.

    Ama T24’ün, Erdoğan’ın Soçi ve Karabağ gezilerinden dönüşte uçakta düzenlediği basın toplantılarıyla ilgili haberlerinde, soru yönelten gazetecilerin adları da yer alıyordu. Böylece kimin hangi soruyu sorduğunu, gazetecilerin uçaktaki tavrını öğrenme fırsatı bulduk.

    Karabağ gezisi dönüşündeki basın toplantısıyla ilgili haber, Türkiye’nin gündemindeki birçok sorunun, skandalın, problemin Erdoğan’a sorulamadığını, gündeme getirilmediğini gösteriyor. Sorulan soruların konuları hayli sınırlı.

     Işınsı Tüz (Haber Global), Karabağ’daki gelişmelerin Türkiye’nin uluslararası ilişkilerini nasıl etkileyeceğini, Nilgün Balkaç (TRT), Cansın Helvacı (A Haber), Deniz Kilislioğlu (NTV)10 büyükelçi ile ilgili krizi ve Osman Kavala’nın serbest bırakılmaması halinde sürecin nasıl ilerleyeceğini sormuş. Erdinç Çelikkan (Hürriyet) Biden ile görüşmenin gündemini, Fazlı Şahan (Yeni Şafak) siyasi partiler yasası değişikliğine ilişkin sorular yöneltmiş. Didikleyen, zorlayan değilmiş ama bilgi almaya yönelikmiş bu gazetecilerin soruları.

   Ama bir de soru sorarken fikir beyan eden, muhalefet ile ilgili hükümler belirten, yargılayan, Erdoğan’ın yanıtlarını kolaylaştırma işlevi üstlenenler vardı. Gazetecilik sınırlarını aşıp taraftarlık çizgisinde dolaşıyorlardı. Sorularını özetleyerek aktarırsam ne demek istediğim daha iyi anlaşılır sanırım:

      Mustafa Yıldız (Ülke TV) Bazıları da “Non grata ilan etmek bizi yalnızlaştırır” dedikten sonra, onlar geri adım attıktan sonra da bunun bir diplomatik başarı olduğunu söylemeye başladılar. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Esra Elönü (24 TV) Milli kurumlar saldırı altında. Bunlar içerisinde TÜGVA da var; TÜRGEV de ENSAR da var. Çok ciddi iftiralar atıldı, çok ciddi saldırılar yapıldı. Bu vakıflar neden saldırı altında?

    Yücel Koç (Türkiye Gazetesi) İran son dönemde “İsrail’i buraya getirdiniz” bahanesiyle Azerbaycan’ı ciddi şekilde tehdit ediyor; diğer taraftan da Ermenistan’la yeni iş birliği arayışlarına girerek sanki sizin ve Sayın Aliyev’in çabalarını baltalamaya çalışıyor gibi bir görüntü var. Siz bunu nasıl yorumluyorsunuz?

    Sinan Burhan (Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı) CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP’li belediyelerin ayrımcılığa tabi tutulduğu yönünde basın toplantısı yaptı. Hizmet üretemeyişlerinin bir bahanesi mi oluyor bu? Nasıl değerlendiriyorsunuz? 

     Halime Kökçe (Star yazarı ve AKP İl Bşk. Yard.) CHP grup kararı olarak “hayır” oyu verdi tezkereye. Bir anlamda HDP’nin çağrısına olumlu yanıt vermiş oldular. “CHP yerli, milli değil” diyoruz ama bu çok sembolik oldu açıkçası. Hakikaten CHP’li seçmeni bile şaşırtacak denli bir durum. Sizin değerlendirmenizi merak ediyoruz.

     Sanırsınız turistik gezi

     Bir de dikkatimi çekti, toplu fotoğrafta 19 gazeteci görünüyor ama soru soran 11 kişi. Her birine birer soru hakkı tanınmış. Demek ki, yedi kişi o tek soru hakkını bile kullanmaya gerek görmemiş. Sorulmayan, gündeme getirilmeyen onca konu olmasına rağmen merak ettikleri bir konu olmamış.

     Toplu uçak fotoğrafından çıkarabildiğim kadarıyla soru sormayanlardan biri Anadolu Ajansı Genel Müdürü Serdar Karagöz… Diğerleri de Sami Dadağlıoğlu (Akit TV), Mustafa Kartoğlu (Akşam), Serhat İbrahimoğlu (TVNET), Nazif Karaman (Sabah), Ali Adakoğlu (Milat), Ahmet Albayrak (TRT) ve Hasan Basri Yalçın (Sabah)…

     Sanırsınız Erdoğan’ın uçağında özel davetli olarak yolculuğa katılmak, turistik bir gezi de gözlem ve izlenimlerde bulunmak, orada görünmek yeterli oluyor…

      Bir de bu metnin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın kontrol ve düzeltmelerinden sonra dağıtıldığını unutmamak gerek.  Her zaman olduğu gibi bu metinden de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hakaretamiz bazı ifadelerinin çıkarıldığını, düzeltmeler yapıldığını söyleyebilirim. O uçağın kuralı bu… Kimseler de itiraz edemiyor."

YAZININ TAMAMI

Gündem