'Cumhurbaşkanlığı harcamaları araştırılsın' önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

'Cumhurbaşkanlığı harcamaları araştırılsın' önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi
CHP'nin “Cumhurbaşkanlığı harcamalarının hukuksal çerçevesinin araştırılması" önergesi AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi.

TBMM Genel Kurulu dün, CHP Grubu’nun “Cumhurbaşkanlığı harcamalarının hukuksal çerçevesinin araştırılması" talebiyle verdiği Meclis Araştırma Önergesi’nin gündeme alınması önerisini görüştü. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, önergenin gerekçesini şöyle açıkladı:

Lükste sınır tanımıyorlar

"AK Parti lüks ve şatafatta sınır tanımıyor. Cumhurbaşkanının bir yüzükle başladığı siyasi yolculuğu lüks araçlar, uçaklar ve saraylarla devam ediyor. Kanunları da baypas ederek hazinede iki ilave kara delik oluşturuyorlar. Biri Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından diğeri Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı tarafından.

'Sipariş edilen aracın fatura tutarı 32 milyon tl'

Tarih 30 Mart 2021. Bakın bu elimde görmüş olduğunuz faturanın adresi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi. Sipariş edilen araç Mercedes S600 Guard lüks makam aracı. Fatura tutarı 474 bin 950 Euro. Yani Türkiye piyasası fiyatı yüzde 220 ÖTV, yüzde 18 KDV dahil tek bir lüks makam aracı için 32 milyon TL. Bakın aynı araçtan toplam 3 tane sipariş edilmiş."

1177 ay çalışmak lazım


İYİ Parti Grubu adına söz alan Erzurum Milletvekili Naci Cinisl “Cumhurbaşkanlığı gibi yüce bir makam, 2018 yılından en azından 2021 yılbaşına kadar başı bozukluğun, keyfiliğin ve denetimsizliğin resmen adresi olmuş" derken, HDP Grubu adına söz alan Adana Milletvekili Kemal Peköz ise "İnsanlar 1177 ay çalışacaklar sarayın bir günlük giderini karşılamak için" dedi.

AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir de “Cumhurbaşkanlığı bütçesini ve Cumhurbaşkanının yaptığı harcamaların yasal dayanağı bütçe kanunlarıdır. Yüce Meclis'imiz de bu bütçe kanunu gereğince bu yetkiyi Cumhurbaşkanına vermiştir. Denetimleri ayrıca Sayıştay denetimine tabidir” diye yanıt verdi.

CHP'nin önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi. (ANKA)

Gündem