'Cumhuriyetçilerin zaferi doları zayıflatır'

'Cumhuriyetçilerin zaferi doları zayıflatır'
Aralarında Morgan Stanley, ING Bank, Rabobank’ın da bulunduğu finans kuruluşlarının ve ekonomistlerin genel görüşü Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde veya Senato’da zafer kazanmasının dolarda zayıflık, riskli varlıklarda yükseliş getireceği yönünde.

ABD’de gerçekleşen ara seçimlerde Cumhuriyetçi partinin Kongre’nin sadece bir kanadında bile kontrole geçirmesi durumunda, bunun ABD hükümetinin tüm ekonomi politikaları ve tüm varlık sınıfları üzerinde etkileri olacak.

Dünya gazetesinden Hilal Sarı imzalı habere göre aralarında Morgan Stanley, ING Bank, Rabobank’ın da bulunduğu finans kuruluşlarının ve ekonomistlerin genel görüşü Demokratların Temsilciler Meclisi’nde veya Senato’da kontrolü yitirmesi durumunda, dolarda yeni düşüşler geleceği, riskli varlıklarda yeni bir yükseliş görüleceği ve Başkan Joe Biden’ın vergi atışı planlarının suya düşeceği.

ING Bank’a göre en olası sonuç Cumhuriyetçilerin Kongre’nin iki kanadında da kontrolü ele geçireceği ve Beyaz Saray ile Kongre’nin tam bir zıtlık yaşanacak bir sürece girmesi.

SEÇİM ÜÇ FARKLI ŞEKİLDE SONUÇLANABİLİR

● Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’ni ele geçirir, Demokrat’lar Senato’yu elde tutmayı başarır (ING Bank’a göre yüzde 40 olasılık)

● Cumhuriyetçiler Kongre’nin iki kanadında da kontrolü ele geçirir. Trump’ın 2024 adaylığı güçlenir. (ING Bank’a göre yüzde 50 olasılık)

● Demokratlar Kongre’nin iki kanadında da kontrolü elde tutar. (ING Bank’a göre yüzde 10 olasılık)

İlk senaryoda Beyaz Saray ve Kongre taban tabana zıt olacağından ING Bank’a göre bu parçalanmışlık makro etkisi büyük bir karar çıkması riskini ortadan kaldırıyor.


ABD’li banka Morgan Stanley Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi veya Senato’nun kontrolünü ele geçirmesinin Başkan Joe Biden’ın harcama planlarına çomak sokacağı görüşünde ve bu durumun “hazine tahvili getirilerini düşürüp hisseleri yükselteceği” görüşünde.


Varlık yönetim şirketi Steward Partners’ın kıdemli direktörü Eric P. Beiley ise “Piyasalar daha bölünmüş bir hükümeti tercih eder. Eğer Demokratlar Kongre’deki kontrolü kaybetmezse piyasaların düşüşe geçtiğini görebiliriz” değerlendirmesini yapıyor.

ING Bank’ın ABD Başkanı Joe Biden’ın resesyon endişelerinin arttığı bir dönemde Cumhuriyetçilerin kontrolündeki bir Kongre’den mali destek çıkarmakta zorlanacağını öngörerek “Bu durumda ekonomiyi teşvik etme görevi Fed’de olacak” diyor. I

NG analistleri, “2023’ün ikinci yarısından itibaren agresif faiz indirimleri için baz senaryomuz bu” ifadelerini kullanıyor.

Ekonomi