Çürük binalarda 'mantolamaya' izin verilmemeli

Çürük binalarda 'mantolamaya' izin verilmemeli
Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Kurucu Başkanı Tekin Saraçoğlu, mantolamanın çürük binalardaki riskleri gizleyip, sahte güvenli bina algısına yol açtığı uyarısında bulundu.

Depremle birlikte mantolama kaynaklı risklerin daha da önem kazandığını belirten Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Kurucu Başkanı Tekin Saraçoğlu, sağlam olmayan binalara mantolama yapılmasını önleyecek, mantolamayı rapor ve ruhsat şartına bağlayacak bir yasanın acilen çıkarılması gerektiğini söyledi.

Sözcü'ye konuşan Saraçoğlu, güvenli olmayan binaya mantolama yapmanın imar affı kadar tehlikeli olduğunu ifade ederek "İnceleme sonucunda sağlam olduğu anlaşılan ya da doğru teknikle güçlendirilmiş binalara mantolama yapılır. Ancak ne yazık ki ülkemizde güvenliği olmayan binalar, hatta çürük binalar mantolanıyor. Sonra da sanki bina yeniymiş gibi içinde oturuluyor, başkalarına satılıyor ya da kiralanıyor. Halbuki bina eski haliyle riskli bir şekilde yerinde duruyor” dedi. Saraçoğlu, “Rapor da mutlaka ruhsata bağlanarak belediye kontrolü devreye alınmalı. Aksi halde güzel görünen o riskli binalarda yeni acılar yaşarız” uyarısında bulundu.

Gündem