Dağlık Karabağ zirvesi: Putin, Aliyev, Paşinyan St. Petersburg'da bir araya geldi

Dağlık Karabağ zirvesi: Putin, Aliyev, Paşinyan St. Petersburg'da bir araya geldi
Rusya Devlet Başkanı Putin, Aliyev ve Paşinyan'la üçlü görüşme yaparak Dağlık Karabağ'ı konuştuklarını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg'da yapılan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Liderleri Gayri Resmi Zirvesi kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la üçlü görüşme yaptıklarını belirtti.

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre, BDT Liderleri Gayri Resmi Zirvesi dün düzenlenirken bugün bazı ülkelerin liderleri kahvaltının ardından bir araya geldi. Daha sonra Putin, Paşinyan'la ikili görüşme gerçekleştirdi.

Paşinyan'la görüşmesinin basına açık kısmında konuşan Putin, dün Aliyev'in de katılımıyla üçlü görüşme yaptıklarını ve Güney Kafkasya'daki duruma yönelik çözümü, Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerini ve Karabağ'la bağlantılı tüm hususları ele aldıklarını anlattı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilerin sorusu üzerine, liderlerin 'tam teşekküllü üçlü görüşme' yapmadığını, zirve kapsamında bir istişare gerçekleştirdiğini söyledi.

Paşinyan: Laçın koridoru, Rus barış gücünün kontrolünden çıktı

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Karabağ ile Ermenistan'ı birbirine bağlayan Laçın koridorunun Azerbaycan tarafından kapatılması sonrası Rus birliklerinin kontrolünden çıktığını savundu.

Laçın koridorunun yaklaşık 20 gündür kapalı olduğunu ve o bölgenin Rusya’nın sorumluluğunda bulunduğunu kaydeden Paşinyan, "Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan liderlerinin 9 Kasım 2020 tarihli üçlü açıklamasına göre Laçın koridoru Rus barış gücünün kontrolünde bulunmalı ve Azerbaycan, yolcu ve yüklerin sorunsuz şekilde geçişini garanti etmeliydi. Fakat şu anda Laçın koridoru Rus barış gücü birliklerinin kontrolünde değil. Elbette bu durumu ve mevcut seçenekleri istişare etmek isterim" ifadelerini kullandı.

Ermenistan’ı, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermenilere bağlayan tek yol olan Laçın koridoru, 12 Aralık’ta bir grup Azerbaycanlı çevre savunucusu tarafından kapatılmıştı. Azerbaycan yönetimi, çevrecilerin amacının koridoru trafiğe kapatmak olmadığını, sivil araçların her iki yönde hareket edebildiğini duyurmuştu.

Ermenistan, eylemi provokasyon olarak değerlendirmiş ve amacının Karabağ’da Ermenilerin yaşadığı kesimde insani felaket oluşturmak olduğunu iddia etmişti. Paşinyan, koridorun kapanması yüzünden bölgede gıda kıtlığının başladığını belirtmişti.

Dünya