Daha fazla kira almak için ev bölünüyor; kolon ve kirişler kesiliyor

Daha fazla kira almak için ev bölünüyor; kolon ve kirişler kesiliyor
Antalya'da bir evi üçe bölerek daha fazla kira kazanmak isteyen ev sahiplerinin, binaların taşıyıcı sistemlerine zarar verdiği bildirildi.

Rusya ile Ukrayna arasında geçen yıl başlayan savaşın ardından Antalya'ya Rus ve Ukraynalı binlerce kişi göç etti. Oturum izni almak isteyen yabancılar uzun süreli ev kiraladı veya satın aldı.

Yükselen konut ve kira fiyatları nedeniyle ev bulmak hem Türk vatandaşları hem de yabancılar için zorlaştı. Fahiş artışlar nedeniyle ev sahibi- kiracı arasındaki anlaşmazlıklar da arttı.

Büyük daireler bölünüyor

Yaşanan olumsuzlukların ardından bazı ev sahipleri ise ilginç yollara yöneldi. Özellikle üniversite öğrencilerinin ve yabancıların yaşadıkları bölgelerdeki metrekare olarak büyük daireler bölünerek, yeni daireler oluşturuluyor. 1 daire bölünerek bazen 2, bazen 3 daire çıkarılıyor.

Çoğu ruhsatsız ve kaçak şekilde tadilat yapılarak bölünen daireler, artan kiralara rağmen öğrenci ve yabancıların ilk tercihleri arasında yer almaya başladı.

Taşıyıcılara hasar veriliyor

Çoğu bilinçsiz bölünen daireler özellikle tadilat sırasında taşıyıcılara hasar verilmesi nedeniyle tehlikeye davetiye çıkarıyor.

Öte yandan kaçak durumda bulunan dairelere yerleşenler ise ikametgah alamıyor, kendi adlarına yasal abonelik başvurularında bulunamıyor.

Daha çok kira beklentisi nedeniyle bölünen evlerde yaşayanlar mağduriyet yaşarken, yetkililer de yaşanabilecek tehlikelere karşı uyarıda bulunuyor.

'Fazladan yük ekleniyor'

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, oluşturulan bu tip dairelerin tehlikeli olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: "Yapıya duvarlar gibi ekstra yükler getiriyorlar, bu tadilatlar denetimsiz yapılıyor. Denetimsiz olunca da genelde taşıyıcı sistem elemanlarına zarar veriliyor. İmar mevzuatı kapsamında yapılacaksa bile bunun ruhsata tabi tutularak denetimli bir şekilde yapılması gerekiyor."

Akdoğan, dairenin bölünmesi hakkı bulunan kişilerin bunu yasal yollardan yapması ve ruhsat alması gerektiğini belirtti.

Oda başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu binalarda yapılan tadilatlar denetimsizlikle yapıldığı için teknik bilgisi olan insanlar yapmıyor bu tadilatları. Tadilatlar yapılırken, kolon ve kirişler gibi taşıyıcı elemanlara zarar veriliyor. Hatta kolonların ve kirişlerin kesildiğine şahit olabiliyor. Yakın zamanda yaşanan İzmir depreminde ve İstanbul'da yıkılan binalarda kolonların kesildiğini biliyoruz. Bu tadilatların olmaması gerekiyor." (DHA)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem