Daily Mail derledi: Erdoğan, anketlerde 10 puan geride

Daily Mail derledi: Erdoğan, anketlerde 10 puan geride
Teneo'nun siyasi risk danışmanlığı eş başkanı Wolfango Piccoli, "Türkiye'de yanlış giden her şey için sadece Erdoğan'ı suçlamak yeterli olmayacaktır. Geçmiş seçimler Erdoğan'ın olağanüstü bir kampanya yürüttüğünü gösterdi ancak son açıklamaları popüler dokunuşunu ve seçmenlerle bağlantı kurma yeteneğini kaybettiğini göstermektedir" dedi.

İngiliz tabloid gazetesi Daily Mail, son yapılan anketlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 10 puan gerisinde olduğunu yazdı.

Gazete Oksijen’in aktardığına göre; gazete, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yıllık iktidarı, deprem kurtarma çalışmalarından dolayı azalan destek nedeniyle Mayıs ayındaki seçimler öncesi istikrarsız bir konumda” dedi.

Erdoğan’ın görevde bulunduğu süre zarfındaki en zorlu sınavlarından biriyle karşı karşıya olduğunu belirten Daily Mail, deprem ve hayat pahalılığına dikkat çekti. Gazetenin yazısından bazı bölümler şöyle:

“Şimdi Erdoğan, birçok insan tarafından Türkiye tarihindeki en önemli seçim olarak görülen 14 Mayıs'taki oylama öncesinde rakibinin yüzde 10 puan gerisinde bulunuyor. Seçimler sadece Türkiye'yi kimin yöneteceğini değil, nasıl yönetileceğini, ekonomisinin nereye gideceğini, Ukrayna ve Orta Doğu'daki çatışmaları hafifletmek için nasıl bir rol oynayacağını ve Finlandiya ile İsveç'in NATO başvurularının kaderini de belirleyecek.

“Anketler muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a karşı 10 puandan fazla farkla önde olduğunu gösteriyor. Millet İttifakı olarak adlandırılan muhalefet bloğu, parlamento yarışında da Erdoğan'ın AK Parti'si ve müttefiklerinin en az 6 puan önünde gidiyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise rahatlıkla yüzde 10'un üzerinde kalmaya devam ediyor.

“Erdoğan'ın anketlerdeki mücadelesine rağmen, eleştirmenler siyaset duayeninin henüz yarış dışı bırakılmaması konusunda uyarıyor ve Türkiye'nin sıkıntıları için onu ve partisini suçlamanın tek başına onu yenmek için yeterli olmayacağını söylüyorlar. Teneo'nun siyasi risk danışmanlığı eş başkanı Wolfango Piccoli, Millet İttifakı'nın birleşik bir cephe sunması ve seçmenlere seçimlere doğru ivmelerini korumak için bir plan satması gerektiğini söyledi. Piccoli, "Türkiye'de yanlış giden her şey için sadece Erdoğan'ı suçlamak yeterli olmayacaktır. Geçmiş seçimler Erdoğan'ın olağanüstü bir kampanya yürüttüğünü gösterdi ancak son açıklamaları popüler dokunuşunu ve seçmenlerle bağlantı kurma yeteneğini kaybettiğini göstermektedir" diye konuştu.”

Gazete, son dönemde yayınlanan anketleri de aktardı:

Aksoy Araştırma tarafından yayınlanan ve 8 Mart'ta yapılan bir anket, 6 Mart'ta muhalefet ittifakının adayı olarak açıklanan Kılıçdaroğlu'nun yüzde 55,6, Erdoğan'ın ise yüzde 44,4 destekle önde olduğunu gösterdi. Buna göre ana muhalefet bloğu oyların yüzde 44,1'ini, HDP ise yüzde 10,3'ünü aldığını gösterdi. AKP ve milliyetçi müttefiki MHP birlikte yüzde 38,2 aldı.

Alf Araştırma tarafından 6-7 Mart tarihlerinde yapılan bir anket Kılıçdaroğlu'nun yüzde 55,1, Erdoğan'ın ise yüzde 44,9 oranında oy aldığını gösterdi. Kılıçdaroğlu'nun Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yüzde 31,8 ile en popüler parti olurken, AK Parti yüzde 31 ile ikinci sırada yer aldı. Ankete göre ana muhalefet bloğu oyların yüzde 43,5'ini alırken, HDP yüzde 11,3'ünü aldı. AK Parti ve MHP birlikte yüzde 37,5'lik bir desteğe sahipti.

Piar Araştırma, Kılıçdaroğlu'nun yüzde 57,1 ile kazandığını, Erdoğan'ın ise yüzde 42,9 ile geride kaldığını gösterdi. CHP yüzde 32,3, AKP yüzde 30,8 ve HDP yüzde 11,6 oy aldı. Ana muhalefet bloğu yüzde 46,4 oy alırken, AKP ve MHP yüzde 37,8 oy aldı.

ORC Araştırma, Kılıçdaroğlu'nun muhalefetin adayı olarak resmen açıklanmasından önce 4-6 Mart tarihlerinde yaptığı ankette Kılıçdaroğlu'nu yüzde 56,8, Erdoğan'ı ise yüzde 43,2 ile önde göstermişti.

Metropoll tarafından yapılan bir ankette, halkın yüzde 34,4'ü depremdeki kayıplardan hükümeti sorumlu tutarken, yüzde 26,9'u müteahhitleri suçladı. Ankete katılanların yüzde 15,4'ü belediyelerin suçlu olduğunu söylerken, yüzde 12,9'u hepsi cevabını verdi. (Kısa Dalga)

Politika