Danimarka ve İsviçre normale dönüyor

Danimarka ve İsviçre normale dönüyor
Danimarka ve İsviçre, kademeli normale dönüş sürecine ilişkin takvimi açıkladı.

Koronavirüs kaynaklı salgın birçok ülkede milyonlarca insanı etkilemeye devam ediyor. Bazı ülkelerde  vaka ve can kaybı sayıları ürkütücü boyutlara ulaşırken  bazı ülkeler ise normal hayata dönüşü planlamaya başladı.

Danimarka ve İsviçre, kademeli normale dönüş sürecine ilişkin takvimi açıkladı. 

Danimarka'da, hükümet ve parlamento (Folketing) normalleşme kararı üzerinde anlaştı. Perşembe gününden Danimarka salgın kısıtlamalarını biraz daha gevşetmeye başlayacak. Sağlık Bakanı Magnus Heunicke, ülkesinin ''mümkün olan en kısa sürede normale döneceğini'' söyledi.  

Normalleşme kararıyla birlikte kontrolü elden bırakmadan hayata devam etmek gerektiğini anlatan Heunicke, enfeksiyonun yayılmasını azaltmaya odaklanarak hareket etmek gerektiğini, tedbirli olmayı sürdüreceklerini de söyledi.

Normalleşme sürecinde, korona geçmişi olan kişiler, iki doz aşısını alanlar, negatif test alanlar veya covid-19 geçirdiklerini gösterenler için her şey daha biraz daha kolay olacak.

Danimarka, şimdiye kadar kademeli olarak açıldı. 6 Nisan'da bazı kısıtlamalar hafifletildi. Daha sonra kuaförler, masaj ve güzellik salonları, dövme stüdyoları ve sürücü okulları yeniden açıldı. 21 Nisan'da, restoranların belirli kısıtlamalarla tekrar kapalı mekanda yemek servisine başlamasına izin verildi.

Şimdiye kadar, 5-8. sınıflardaki öğrenciler yarı zamanlı olarak okullarına gittiler. Ancak 6 Mayıs'tan itibaren tüm ilkokul öğrencileri sınıflara tam zamanlı olarak dönecekler.

Özel partilerin saat 23:00'te sona ermesi gerektiği kuralı da Perşembe gününden sonra servis izni olan tesislerde kaldırılacak. 

Daha önce cafe ve restoranlarda uygulanan en fazla 30 dakika kalma kuralı da kaldırılacak. Elbette bunun için sağlıklı olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. İç mekanda toplam kişi sayısı sınırı 25'e yükseltildi. Yeni dış mekan sınırı da 75 olacak. Kapalı alanda faaliyet gösteren spor salonu ve spor tesisleri korona pasaportlu 18 yaş üstü kişilere açılabilecek.

Tiyatrolar, sinemalar ve diğer etkinlik mekanları 2 bin kişiyi kabul edebilecek. Buralara girişte ayrıca negatif test sonucunu göstermek gerekiyor. 1 Ağustos'tan itibaren, seyirci sayısı 5 bin kişiye yükseltilecek. Ancak enfeksiyon durumu izin verirse bu sınır 10 bin kişiye çıkarmak da ihtimal dahilinde. 

21 Nisan'dan bu yana ülke, AB'deki enfeksiyon durumuna ilişkin düzenli değerlendirmeler yapıyor.  AB ve Schengen ülkelerinde ikamet eden tamamen aşılanmış yolcular, girişten sonra test ve izolasyona gerek kalmadan Danimarka'ya girebiliyor. Aşılama tamamlandıktan sonra en az iki hafta ve en fazla 180 gün geçmiş olmalıdır. Turuncu veya kırmızı listedeki bir ülkeden seyahat ediyorsanız, aşı olmadıysanız, girişte 10 gün boyunca kendinizi izole etmeniz gerekir.


TIKLAYIN/İngiltere'de kısıtlamalar gevşetildi


İSVİÇRE DE NORMALE DÖNÜŞÜ PLANLIYOR 

İsviçre'de son açıklanan rakamlara göre, günlük vaka sayısı iki binin altına inmiş durumda. Günlük can kaybı sayısı ise 10-15 arasında değişiyor. Bu düşüş normalleşme sürecine geçişin de planlanma zamanının geldiğini de gösteriyor. 

Federal Hükümet’in 10 Mayıs’a kadar kantonlarla görüş alışverişinde bulunması ve 26 Mayıs’ta da büyük etkinliklerle ilgili kararlar vermesi bekleniyor. Hükümetin planına göre,  yaz geldiğinde, aşılamayı, testi veya iyileşmiş olmayı kanıtlayan bir Covid sertifikası gerekli olacak. Bu sertifika etkinliklere katılımı daha kolay hale getirecek

Kademeli normalleşme süreci Federal Konsey Başkanı Guy Parmelin ile Sağlıktan sorumlu Federal Bakan Alain Berset tarafından düzenlenen basın toplantısında açıklandı. 

Federal Hükümet, etkinliklerin ne zaman ve hangi koşullar altında organize edileceğine, Haziran ayının ikinci yarısında karar verecek.  Normalleşmede, salgının durumuna ek olarak, aşılama stratejisinde kaydedilen ilerlemeler de belirleyici olacak.

Federal Hükümet sıkı koruma önlemleri dahilinde, kantonlara; etkinliklere yalnızca aşılanmış, test sonucu negatif çıkmış ya da ve iyileşmiş olanların katılabileceği bir kurallar zinciri getiriyor.  

Buna göre için önce pilot uygulamalar yapılacak.  Bu kapsamda, kantonlar Haziran ayında en az 300, en fazla 600 kişinin katıldığı üçer etkinlik belirleyip pilot çalışma yapacaklar. Bu pilot çalışmalar, büyük etkinlikler için koruma konseptlerinin uygulanıp uygulanamayacağını, uygulanacaksa nasıl uygulanabileceğini ve aşılama, test, iyileşme sertifikalarının kontrolünün sağlanıp sağlanamayacağını ortaya koyacak.

Kanton garantisi olan etkinliklerin salgın nedeniyle iptali ya da ertelenmesi durumunda, organizatörlerin tazminat alma hakları doğacak. Federal hükümet ve kantonlar, bin kişiden fazla kişinin katıldığı etkinliklerin iptali durumunda organizatörlere mali destek sağlayaca. Öngörülen destek 1 Haziran 2021-30 Nisan 2022 arasında yapılan etkinlikler için geçerli olacak.

Federal hükümet, bu destekleri, 13 Haziran’da oylanacak Covid-19 Yasası kapsamında sağlayacak. Tabi, düşük bir ihtimalde olsa, yasanın kabul edilmemesi durumunda destek programı aksayacak.(AJANSBİZİM)

Sağlık