DANIŞTAY BAŞSAVCILIĞI: İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLME KARARI HUKUKA AYKIRI, İPTAL EDİLMELİ

DANIŞTAY BAŞSAVCILIĞI: İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLME KARARI HUKUKA AYKIRI, İPTAL EDİLMELİ
Aydın'ın Kuşadası İlçesinde yaşayan avukat Lalezar Nergiz ve 12 kadın adına açılan davada, Danıştay Savcısı görüş bildirdi: Cumhurbaşkanı'nın sözleşmeden çekilme kararı hukuka aykırı, iptal edilsin

Danıştay Başsavcılığı adına Danıştay 10. Dairesi'ne gönderilen Başsavcılık görüşünde "Cumhurbaşkanı'nın sözleşmeden çekilme kararının hukuka aykırı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği" belirtildi.

Aydın'ın Kuşadası İlçesinde yaşayan avukat Lalezar Nergiz ve 12 kadın adına açılan davada, Danıştay Savcısı görüş bildirdi.

Kısa Dalga'nın edindiği bilgiye göre, Danıştay Savcısı Elmas Mucukgil, Danıştay Başsavcılığı adına Danıştay 10. Dairesi’nde görülen İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararının iptaline ilişkin davada görüşünü Daireye iletti.

Savcı Mucukgil, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının hukuka aykırı olduğunu belirterek Anayasa’nın 87 ve 90. Maddesi dikkate alındığında Cumhurbaşkanının çekilme kararına dayanak gösterilen 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Cumhurbaşkanına temel haklara ilişkin uluslararası sözleşmelerden çekilme yetkisi vermeyeceği görüşünü dile getirdi.

Danıştay Başsavcılığı adına Daireye gönderilen 6 Ocak 2022 tarihli görüşte şöyle denildi:

CUMHURBAŞKANI'NIN ÇEKİLME YETKİSİ YOK

"Anayasa, kanunlaşan milletlerarası antlaşmaların, bu niteliğini kazanması için yasama ve yürütme organına tanıdığı yetkinin, başka bir organ tarafından kullanılması sonucunu doğuracak bir başka deyişle söz konusu yasanın, Anayasa Mahkemesi tarafından dahi olsa denetimi yoluyla ortadan kaldırılabilmesi sonucunu doğuracak bir incelemeye imkan tanımamış, bu itibarla, usulüne uygun bir şekilde yürürlüğe konulmuş bir milletlerarası anlaşmanın kanun hükmünü kazanması ile bu kanunun yürürlükten kaldırılması da aynı usule tabi kılınmış, usulde paralellik ilkesi gereği yine yasama organınca yasanın kaldırılması ve sona erdirilmesinin uygun bulunmasına bağlanmıştır."

ÇEKİLME KARARI İPTAL EDİLMELİ

“Usulüne uygun olarak yürürlüğe konulmuş olan milletlerarası anlaşmanın hükümlerinin uygulanmasının durdurulması ve sona erdirilmesi hususlarında Cumhurbaşkanına tanıdığı sınırlı yetki dikkate alındığında sözü edilen sözleşmenin feshdilmesine ilişkin olarak verilen 19 Mart 2021 tarih ve 3718 sayılı Cumhurbaşkanı kararında hukuka uyarlık bulunmamıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu kararın iptali gerektiği düşünülmektedir.”






"UMUT ETMEK GÜZEL"

Davayı açan
Lalezar Nergiz, Kısa Dalga'ya yaptığı açıklamada "Açtığımız davada daha önce yürütmenin durdurulmasını reddettiler. İtiraz etmedik karar versinler diye. Savcı tarafından görüş bildirildi. Bugün tebliğ edildi. Bizim iddia ettiğimiz şey savunuluyor görüş yazısında da.  Umut etmek için güzel bir şey. Düşünen insanların, hukukçuların olduğunu görmek umut verici. Bizim ve savcının görüşü doğrultusunda karar çıkmasını bekliyoruz" dedi.


Özel Haber